Живот без негативизъм

В нашия живот ежедневно се случват много събития, които могат да развалят настроението ни, да ни извадят от равновесие и да ни лишат от вътрешен ресурс. Няма как да се отървете напълно от негативността, но може да я сведете до минимум.

Тази статия съдържа в себе си съвети за това как да се държите, ако сте изправени пред негативизъм и как да проработите отрицателните емоции, ако не можете да се абстрахирате от тях.

Какво да правим с негативизма в социалните медии?

  1. На първо място-запазете спокойствие. Този, който е развълнуван и агресивен, винаги е в по-малко печеливша позиция по отношение на този, който е спокоен и адекватен.
  2. Не бъдете груб. Само и единствено провокаторите, които се стремят да ви изкарат извън равновесие ще бъдат доволни. Останалите ви познати и приятели надали ще им хареса.
  3. Не отговаряйте веднага. Особено ако се чувствате обидени и раздразнени. Нищо конструктивно и обективно няма да напишете в това състояние. Смилайте внимателно ситуацията, разсейвайте се и след това помислете дали изобщо трябва да отговорите на досадника.
  4. Блокиране. Ако разбирате, че човекът, който е написал някакъв отрицателен коментар е просто провокатор, на който му е в кръвта да дразни, помислете – защо изобщо ви е нужен такъв човек в профила ви?
  5. Не го приемайте лично. Човек може просто да има лош ден /или лош живот/ и вашият профил да е първото нещо, което е видял. Вашия профил се явява бунище, на което въпросния човек да изхвърли своя негативизъм.

 

Има един много интересен експеримент, който ще ви убеди, че вашето мнение е най-важното и не трябва настроението ви да се повлиява от други хора..

Лектор по време на семинара отива при случаен студент и му казва: „Изнесох тази лекция на десетки групи със студенти и вие сте най-глупавият студент, когото съм срещал до този момент.“. Студента се обидил и настроението му веднага се е развалило.

След известно време лекторът отново се обръща към този студент и му казва: „Зелената ви коса е най-смешната в залата. Никога не съм виждал по-забавна прическа.”

След това лекторът попитал ученикът дали се е засегнал думите за зелена коса. На което той отговаря: “Не, разбира се. Аз нямам зелена коса.” Тогава лекторът казал: “Вие нямате зелена коса, така че не сте засегнати от думите ми, но защо тогава се обидихте от думите за вашата глупост?“.

Ако сте уверени в себе си, ако имате адекватно самочувствие, тогава гневните коментари на други хора в интернет са последното нещо, което трябва да приемете за конструктивна критика.

 

Техника за отработване на отрицателни емоции

Стъпка 1: Ясно определете какво конкретно ви притеснява. Задайте си ясен въпрос и дайте отговор на глас. По този начин ще извадите отрицателната си емоция от неосъзнатото и ще бъде по-лесно е да се работи. За това си задаваме въпроси от типа: “Какво мисля сега?”, “За какво се притеснявам?”, “Какво ме притеснява?“

Стъпка 2: Определете емоцията, придружаваща проблема, чрез въпроса: „Какво чувствам?”. Това може да бъде: напрежение, слабост, страх, негодувание, гняв, гняв, ярост, копнеж, ревност, завист, объркване, несигурност и др. Осъзнаването е най-важната част от отработването на негативизма!

Стъпка 3: Отработване на съзнателната емоция. За да направите това, произнесете в следната последователност следните фрази:

1.„Аз одобрявам гнева си.“.

Одобрявайки мислите и чувствата си, ние приемаме всичките си качества, включително и лошите. Ако безкрайно критикуваме себе си-отричаме себе си. Оттук идва и противоречието със самата ни същност, а това води до кошмари в съня ни, телесни блокажи и неблагоприятни ситуации в живота.

2.„Аз си позволявам да се гневя.“ По този начин се отказваме от самокритиката и поемаме отговорност за собствения си живот.

3.„Аз приемам гнева си.“ Приемайки го, ние окончателно признаваме нашите сетива. Т.е. „Да, знам за чувствата си. Те имат право да съществуват. Аз не ги игнорирам.“

4.„Аз пускам гнева си извън мен.“ Почувствайте емоцията си и визуализирайте как тя се надува като огромна черна топка и когато е надута на максимум, тя отлита от вас, отнемайки всички отрицателни чувства и емоции със себе си. По този начин, позволявайки си да преживеете този отрицателен момент, вие го пускате и го променяте в ресурс.

Нашите актуални продукти

2 thoughts on “Живот без негативизъм

  1. Nazife says:

    Прочетох статията ви в момент, когато изпитвах негативни чувства и беше много полезна… Мисля, че сега се чувствам по-добре. Надявам се да успея да се отърва от тези негативи. Благодаря Bи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!