Защо трябва да спрете да възпитавате мъжа си?

Възпитанието е процес, насочен към формирането и развитието на хармонична личност. Когато възрастните, които имат близки отношения, започнат да се възпитават взаимно, това има редица негативни последици – води до кавги, неразбиране, зависимост, продължителна манипулация, поява на болезнени чувства. Образованието има начини и методи, които могат да повлияят на промяната на личността на човек – да го направят по-добър, по-силен,
по-интересен. Този процес обаче е приложим при децата – тяхната психика остава пластична за дълго време, така че родителите лесно й въздействат чрез възпитателни методи. Възпитанието на възрастен означава да се опитате да промените неговата психология, която отдавна се е формирала. Ако една жена разбира това, но продължава да възпитава партньора си, това означава, че тя го манипулира.
Защо трябва да спрете да възпитавате мъжа си?

Психология на взаимоотношенията в двойките

Колкото по-лоши са били отношенията на жената с родителите й – чувствала се е неразбрана, критикувана от майка си и баща си, страдала е от липса на любов и внимание, толкова повече изисквания ще има тя към мъжа си, искайки да го превъзпита. Това се случва поради незадоволени нужди, чувства, които жената „носи“ от детството и несъзнателно проектира върху партньора си. Вместо да проявява любов, жената непрекъснато чака и изисква от мпартньора й да запълни празнината в душата й, която се е образувала в детството.

Отношенията в двойката в този случай се развиват по негативен сценарий – жената все повече предявява неразумни претенции към мъжа, изисква той да бъде постоянно наблизо, да може да предвижда желанията, да изпълнява капризите й, да се грижи за нея като за безпомощно дете. Ако мъжът не прави това, жената се опитва да го промени и превъзпита – чрез игра на „жертва“, манипулация, ревност, критика, пристрастни очаквания, истерия.

Как да различим здравата връзка от възпитанието?

Възпитателните мерки към партньора се основават на важният принцип – „Длъжен си ми“. Жената се опитва да превърне мъжа в някой, който не е – нейният „идеален родител“.
Любовта без зависимост е отношението на партньорите един към друг от позицията на „възрастен-възрастен“ и „Ние сме различни, но се чувстваме добре заедно“.
Кой са възпитателните мерки, които жената често използва:

  • постоянна критика;
  • оплаквания, недоволство от всичко, което партньорът прави;
  • желанието винаги да бъде с партньора си, невъзможността да се раздели с него дори за минута. По време на раздялата им – безпокойство, обаждания, искания за връщане;
  • болезнена ревност;
  • манипулации и заплахи: „Ако ти не го направиш… Тогава аз…”;

Навикът за контрол поражда недоверие
В психологията на човека има любов към свободата, себеизразяване, потребност от активност и независимост. Когато една жена се занимава с възпитанието на партьора си, той чувства, че тя не е доволна от него, не му вярва и се опитва да го промени. Това чувство е вярно и отчуждава хората един от друг. Колкото повече контролира една жена, толкова повече нейният партньор ще се отдалечи от нея, искайки да запази своята индивидуалност – това е мъжката психология.

Жена трябва да се замисли откъде идва това пълното недоверие към мъжа? Какво, че ще се случи, ако пусне контрола и започне да се доверява на любимия човек? Отговорът на този въпрос ще й помогне да разбере причините за това отношение и да го замени с различен, здравословен подход.

Критиката предизвиква гняв

Когато човек чуе, че всичко, което предприема, е „Погрешно“ или „Можеше да бъде по-добре“, той може да започне да се ядосва. Изразяването на агресия и гняв често завършва със скандали – партньорите не се разбират, укоряват, обвиняват, нараняват с думи.

Критиката трябва да бъде обективна и консултативна, без да засяга личността на човека. Всеки мъж, макар и отдавна пораснал, има нужда от искрена похвала и подкрепа. В противен случай той чувства, че непрекъснато се превъзпитава и може да възникне желание в него да не прави абсолютно нищо – критиката за бездействието, е много по-лесна за понасяне, отколкото постоянното усещане за безполезността на усилията му.

„Майката“ се събужда в жената

Възпитанието е задължение на родителите, така че колкото по-често една жена възпитава мъжа си, толкова повече майчински чувства се събужда в нея. В резултат на това отношенията стават студени, формални и контролиращи. Човек, който се чувства прекалено защитен, може да почувства липса на женско внимание и ако опитите му да се възстанови връзката с жена му не доведат до успех, той ще се опита да го намери другаде. Мъжката психология се отличава със специфика – след като дълго време е изпитвал само майчинско отношение от жената, той започва да я възприема като родител и може да започне да се държи като дете с нея – да стане слаб, зависим, безотговорен.

Желанието да промените мъжа ви разваля комуникацията

Опитите да принудите партньора да прави нещо различно от това, което може и иска – да отглежда деца, да прави ремонти, да се занимава с професионална работа – провокира кавги в семейството. Те започват с раздразнение един към друг и принуждават партньора да се замисли дали е безусловно оценен такъв, какъвто е, или се използва за лични цели? Можете да спрете да възпитавате мъж, ако се откажете от навика да го контролирате и вместо това започнете да работите върхи себе си.

Любовта остава на заден план

Интимността в двойката няма нищо общо с родителството. Може да има разногласия и недоволство един от друг и без тях е невъзможно да се изгради силен съюз. Можете да запазите любовта, ако не се поддадете на желанието да промените другия човек, а директно му кажете за вашите чувства и желания. Способността да говорите от вашите искания, да поставяте граници и дори условия е приемлива, но трябва да оставите на другия правото да избира какви да са мислите, чувствата и действията му. Това е задължително правило за всички здрави връзки, в които партньорите се обичат и се държат не като родители и деца, а като двама възрастни.

Ако искате да научите всичко за системата “Любов и интимност” включете се в нашето обучение сега

Система “Любов и интимност”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!