Любов към себе си в 5 стъпки

Възпитание в любов към себе си в 5 стъпки:

1. Когато човек цени себе си, той цени своя личен живот и мечти. Тогава сам за себе си става приоритет. Затова избройте писмено вашите мечти. Ще видите, че бленувате за съвсем елементарни неща, но не си ги позволявате. Пречат ви вашите ограничаващи вярвания и страхове; личи си, че не се чувствате като център на своята Вселена. Не можете да очаквате, че някой друг ще се съобразява с вашите желания, ако вие самите не го правите. Ето защо в продължение на един месец всеки ден записвайте по десет свои мечти, без значение какви са те. Самият акт ще покаже на съзнанието ви, че обръщате внимание на себе си. Да се питате как се чувствате и от какво имате нужда, е от голямо значение за вашата себеоценка.

2. Помислете какво можете да направите, за да постигнете мечтите си. Когато цените себе си, ще искате да изпълните своите желания. Във всеки от вас живее по едно малко дете и когато сбъдвате желанията, когато правите душата си щастлива, вие вдигате собствената си себеоценка. Разбирате, че имате значение – най-вече за себе си. И ще видите, че постепенно околните ще започнат да чуват и да помагат за сбъдването на вашите желания.

 

3. Не отричайте собствените си негативни чувства и нагласи, защото така упражнявате вид насилие върху себе си. Забранявате си да имате негативни чувства и буквално ги замитате под килима, а те се капсулират и остават в тялото ви, блокирайки вашата енергия. Когато се насъберат твърде много негативни чувства, вие избухвате. Затова по-добре си признайте, че сте обикновен човек и имате право на разнообразни емоции – всички те, независимо дали са позитивни или негативни, са ви дадени за добро. Така например страхът идва да ви предпази, защото вашето его иска да ви защити. Добре е да признаете съществуването му и да си направите план как да го преодолеете. Гневът пък ви залива, за да защити вашите граници. Когато някой ги е нарушил, тогава е съвсем нормално да изпитвате гняв. Самата агресия в този случай е здравословна, стига да я задържите в нормални граници.

4. Признайте собствените си достойнства. Много хора имат дарове, които не осъзнават като такива. Вероятно вие можете да готвите вкусно, да изглеждате добре и/или да пеете хубаво – каквото и да умеете, не го подценявайте, вие сте божествена искрица. Бог ви е дал толкова много неща, оценете ги! Благодарете на Него, защото това, което имате, не се дава на всички. Вижте в какво сте добри и го признайте.

5. Признайте и своите т.нар. негативни качества. Вгледайте се в тях и ще видите, че всички те произлизат от ваши достойнства. Дори мързелът може да се разгледа от позитивна/ здравословна гледна точка – самото ви тяло и подсъзнание са ви предпазили от претоварване, като не са ви дали необходимата енергия. Ако сте тип спасител, негативните качества са продължение на вашите доброта и щедрост, но им слагайте граници, за да не прекалите в свой ущърб. Много е важно да погледнете на себе си с очите на любовта и тогава да оцените и положителните, и отрицателните си страни.

 

Нашите предложения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!