Вълшебството във взаимоотношенията

Вълшебството във взаимоотношениятаПредставете си, че сте единственият човек на Земята — в такъв случай не бихте имали желание да правите нищо. Какъв смисъл има да нарисувате нещо, щом никой няма да го види? Какъв е смисълът да композирате музика, щом никой няма да я чуе? Какъв е смисълът да изобретявате каквото и да е, след като никой няма да го използва? Няма да има никаква причина да се местите от едно място на друго, тъй като където и да отидете, пак ще е същото — напълно безлюдно. Животът ви ще е лишен от каквото и да било удоволствие или радост.
Това, което изпълва съществуването с радост, смисъл и цел, са контактите с други хора. Ето защо взаимоотношенията оказват най-голямо влияние върху живота ви. За да изживеете мечтите си е важно да разбирате как взаимоотношенията ви се отразяват на живота ви сега и защо те са най-мощният проводник за благодарност, чрез който да започнете чудотворната промяна на живота си.
Днес науката потвърждава великата мъдрост на древните. Изследванията показват, че хората, които практикуват благодарност, имат по-близки взаимоотношения, по-здрави връзки със семейството и приятелите си и околните са по-благосклонни към тях. Най-удивителната статистика в изследванията обаче е, че за да може едно взаимоотношение да процъфтява, трябва на всяко едно оплакване от другия човек, мислено или гласно, да има по десет благословения. Ако благословенията са по-малко, взаимоотношението се влошава и ако става въпрос за брак, той най-вероятно ще приключи с развод.
Когато във взаимоотношенията присъства благодарност, те процъфтяват. Каквото и да е взаимоотношението, когато увеличавате благодарността си, то по чуден начин ще ви носи преливащо щастие и добри неща. Тази благодарност няма да промени само взаимоотношението; тя ще промени и самите вас. Независимо от темперамента ви, благодарността ще ви донесе повече търпение, разбиране, съчувствие и благост. Тя ще ви промени толкова, че няма да можете да се познаете. Дребните ви раздразнения и оплаквания от взаимоотношението ще изчезнат, защото когато сте истински благодарен за даден човек, няма да искате да променяте нищо в него. Няма да критикувате, да се оплаквате, да го обвинявате, тъй като ще сте прекалено заети да сте благодарни за добрите неща в него. На практика няма дори да можете да забележите нещата, от които преди сте се оплаквали.
„Може да се каже, че сме живи само в тези моменти, в които дълбоко в себе си си даваме сметка за скъпоценните неща, с които разполагаме.“
Торнтън Уайлдър (1897 — 1975) — писател и драматург
Думите са изключително силни, тъй че когато се оплаквате от някого, вие на практика вредите на самите себе си. Последствията от недоволството ще се проявят във вашия живот. Съгласно закона за привличането, вие си навличате каквото и да помислите или кажете за друг човек. Именно това е причината, поради която най-великите умове и учители на света ни казват да сме благодарни. Те знаят, че за да можете да получите повече в собствения си живот, за да може самите вие да се радвате на магически растеж, трябва да сте благодарни за хората около вас такива, каквито са. Как бихте се почувствали, ако всички близки ви кажат: „обичам те такъв, какъвто си“?
Упражнението по вълшебство за днешния ден е да сте благодарни на хората такива, каквито са! Дори и понастоящем всичките ви взаимоотношения да са добри, те ще станат още по-добри чрез това упражнение. Всеки път, когато откриете по нещо в другите, за което да сте благодарни, ще видите как благодарността извършва поразителното си вълшебство и взаимоотношенията ви стават по-здрави, удовлетворяващи и обогатяващи, отколкото някога сте мислели, че могат да са.
Изберете три от най-близките си взаимоотношения, за които да благодарите. Може да изберете съпругата, сина и баща си или приятеля, бизнес партньора и сестра си. Може да изберете най-добрия си приятел, баба си или чичо си. Може да изберете, които и да е три важни за вас взаимоотношения, стига да имате снимка на въпросния човек. Снимката може да бъде само негова или и на двама ви с него.
След като изберете трите взаимоотношения и снимките, вече сте готови да задвижите магичното действие на благодарността. Седнете и се замислете за нещата, за които сте най-благодарни във връзка с всеки от тези трима души. Какво ви харесва най-много в този човек? Какви са най-хубавите им качества? Може да сте благодарни за търпението им, за способността им да слушат, за талантите, силата, правилните преценки, мъдростта, смеха, чувството за хумор, очите, усмивката или благото сърце. Може да сте благодарен за нещата, които правите заедно с тях или да си припомните случай, в който този човек е бил до вас, грижил се е за вас или ви е подкрепял.
След като сте прекарали известно време, мислейки за какво сте благодарни, сложете снимката пред себе си и запишете на тетрадка или на компютъра петте неща, за които сте най-благодарни. Докато изброявате тези пет неща, гледайте снимката на човека. Започвайте всяко изречение с вълшебните думи благодаря ти, обръщайки се към човека по име и после запишете за какво сте благодарни.
Благодаря ти, ………………..(името на човека), за ………………..(какво?)
Например: „Благодаря ти, Джон, че винаги ме разсмиваш.“ Или: „Благодаря ти, мамо, че ме издържаш, за да уча.“
Когато приключите със списъка за тримата души, продължете с вълшебното упражнение, като вземете снимките с вас и ги сложите на място, където да може да ги виждате често. Когато през деня погледнете снимката, благодарете на човека, произнасяйки вълшебните думи благодаря ти, придружени от неговото име.
Благодаря ти, Хейли.
Ако сте в движение, носете снимките в чантата или джоба си и се постарайте да ги поглеждате по три пъти на ден, следвайки същата процедура.
Сега вече знаете как да използвате вълшебната сила на благодарността, за да преобразите взаимоотношенията си, превръщайки ги във вълшебство. Въпреки че тази книга не го изисква това, може да използвате упражнението всеки ден, за да станат всичките ви взаимоотношения прекрасни. Може да го използвате и за едно взаимоотношение колкото пъти искате. Колкото повече благодарите за добрите неща във взаимоотношенията си, толкова по-бързо ще се променят всички взаимоотношения в живота ви.
Вълшебни взаимоотношения
Изберете три от най-близките си взаимоотношения и съберете снимки на тези хора.
Държейки снимката пред себе си, запишете си в тефтера или на компютъра пет неща, за които сте най-благодарни за всеки от тези хора.
Започнете всяко изречение с вълшебната дума благодаря, като добавите името на човека и конкретно за какво сте благодарни.
Носете трите снимки със себе си днес, или ги сложете на място, където ще ги виждате често. Погледнете ги поне три пъти, говорете с човека на снимката и му благодарете, произнасяйки вълшебните думи благодаря ти, последвани от името му. Благодаря ти, Хейли.
‘Вълшебството’ Ронда Бърн

Нашите актуални предложения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!