Триъгълник На Карпман

🔥Триъгълник На Карпман

(Ролята На Жертвата, Спасителя, Агресора)

⚜️Всички играем определени роли в живота си: шофьор, съпруга, студент, майка. Има обаче 3-те най-често срещани и често срещани роли, които много от нас играят и често напълно несъзнателно.

Академия Щастлив Живот, Триъгълник на Карпман

⚜️Триъгълник На Карпман

⚜️Основните герои: Жертва, Спасител, Агресор са участници в пиесата, наречена “Триъгълникът на Карпман” или, както често се нарича, триъгълникът на съдбата.

Нека се спрем накратко на всяка от ролите.

⚜️ЖЕРТВА от Триъгълник На Карпман

Жертвата постоянно страда, не е доволна от всичко и всички, често се оплаква и като цяло всичко е лошо за нея (нещастна съпруга, подчинен, ученик). Жертвата е преследвана от преследвача (това може да бъде съпруг, шеф, “лош” учител). Агресорът разваля живота на жертвата и Спасителят я подкрепя. Тоест жертвата вярва, че всичко е лошо заради агресора, а спасителят й помага и цялата й надежда е само в него. Оказва се, че самата жертва не е в състояние да се справи, тя се нуждае от помощ.

⚜️АГРЕСОР от Триъгълник На Карпман

Агресорът тероризира жертвата и се изправя срещу Спасителя. Агресорът е недоволен от жертвата, той я атакува по всякакъв възможен начин: критикува, укорява, контролира. Както вече споменахме, строг шеф, “зъл” учител, съпруг, който критикува съпругата или съпругата, родител и т.н.

 

⚜️СПАСИТЕЛ от Триъгълник На Карпман

Спасява жертвата и се изправя срещу агресора. Спасителят няма да мине покрай страданията на другите, той предоставя помощ под различни форми: съвети, действия,пири, време, ресурси. В ролята на Спасител може да бъде приятел, който подкрепя прекалено много, колега, който изслушва оплаквания за шефа или дори съпруга, която сутрин лекува (спасява) съпруга си от махмурлук.

⚜️На пръв поглед всичко изглежда много просто и ясно, ако не за едно НО!

⚜️ЖЕРТВАТА НЕ ИСКА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ СИ!!! Нейната цел (вторична полза) е прехвърлянето на тежестта на отговорността. Тоест, нейният бонус в цялата тази игра е да предаде отговорност на другите. Наградата е толкова примамлива, че жертвата не спира да играе тази игра и ако няма играчи в близост, тогава жертвата много лесно ще ги намери и ще провокира следващата партида от зловещ триъгълник. Освен това жертвата получава вниманието и съжалението на другите.

⚜️СПАСИТЕЛЯТ ИЗОБЩО НЕ ИСКА ДА СПАСИ ЖЕРТВАТА!!! Факт е, че спасявайки жертвата, Спасителят се чувства важен, необходим, той получава уважение и внимание. Оказва се, че истинската цел (често несъзнавана, като жертвата) на Спасителя е да се самоактуализира, да бъде герой за другите и в резултат на това за себе си. Както и отвлича вниманието от собствения живот, от себе си (тревожност, вътрешно напрежение, лични проблеми). Спасителят замества и изпълва живота си с други.

⚜️АГРЕСОРЪТ НЕ ИСКА ЖЕРТВАТА ДА СЕ ПОПРАВИ!!! Той нарочва в жертвата своите собствени недостатъци и нападайки я, той получава удовлетворение от собственото си превъзходство, от възможността да бъде главен, доминиращ и важен. Всъщност Агресорът получава “законна” възможност да изрази агресията си.

🔥 СТОП!
🔥 ИСКАШ ЛИ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ ТАЗИ ИГРА!
😍 ИСКАШ ЛИ ДА ЗАЖИВЕЕШ ЩАСТЛИВО?

👑 МИСЛЕНЕ НА ПОБЕДИТЕЛ – ОНЛАЙН КУРС

❤️ ТОП ОБУЧЕНИЕ НА ТОП ЦЕНА

🌟 ЗАПОЧВАМЕ НА 10 ФЕВРУАРИ ТОП ЦЕНА 580ЛВ

🔥 МИСЛЕНЕ НА ПОБЕДИТЕЛ – НЛП СПЕЦИАЛИСТ поток 11
https://happylifeacademy.eu/course/mislene-na-pobeditel-nlp-speczialist-potok-11/

Нашите предложения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!