Смяна на професията – какво ви спира?

Mислите да замените професията си, тогава вероятно ще намерите смесица от чувства в себе си. Знаем, че желанието за смяна на професията е съпътствано от редица страхове. Нека поговорим как да се справим с тях.

Не знам какво да правя със старата професия
При смяната на професионалната сфера изглежда, че всичко, което се е случило преди това, е грешка. Но по-скоро би било голяма грешка да обезцените трудовия си опит. Обезценяването може да бъде разпознато по следните мисли:

„Направих грешен избор на университет/професия“;
„Вършех безполезна работа през цялото това време“;
„Не успях да постигна значими постижения в работата.“

Смяна на професията - какво ви спира?

С такива мисли, човек не може да мечтае: съществува риск от обезценяване на новата професия и също така да се срещнете със страха да не „направите грешка“ отново. Предотвратете тези мисли, като обобщите: вероятно сте постигнали много в настоящата си професия и сте придобили ценни умения. Много от тях ще бъдат полезни за новата професия.я.

Дори ако сте посветили години на работа, която сега признавате за нелюбима, съберете най-сочните плодове от това дърво на опита.
Сравнете две ситуации: търсите ново място без никакъв опит и търсите работа с опита, който имате в момента.
Кой служител бихте били по-склонни да приемете в компанията? С опит вече струвате повече като специалист и изглеждате много по-привлекателни от другите кандидати на пазара на труда.

Да започнеш от нулата е страшно!

Страхът, сякаш има труден път от самото начало с ехо от спомените от първия трудов опит. Заобикалянето на този страх ще ви помогне да разберете, че всъщност не започвате с основите. Вече не сте висшистът, който има само следването зад гърба си, а пред него е непознатото и неразбирането на вътрешното устройство на офисния живот. В тази ситуация страхът от първите стъпки в кариерата е бил оправдан, а след няколко години е доста ирационален, въпреки че се усеща, че нещо наистина ви заплашва.

Смяната на професията е стресова ситуация и е време да си осигурите вътрешна подкрепа. Това всъщност не е толкова трудно да се направи: отнема само няколко стъпки.

– Прегледайте миналия си трудов опит. Спомнете си как започнахте, какво ви помогна да напреднете в службата. Как преодолявахте трудностите в кариерата? Как се справяхте в най-трудните моменти? Тогава не сте имали опита и изводите, които имате сега, и именно защото знаете повече, ще ви бъде по-лесно да следвате нов път. Такъв багаж изобщо не тръгва от нулата, нали?

– Имате ли приятели от професионалната сфера, която ви интересува? Привлечете тяхната подкрепа! Разберете дали можете да им задавате въпроси, да се учите от опита, да помагате при задачи. Тези специалисти могат да се превърнат във водачи към професията на вашите мечти.

– Вижте възможностите за растеж. Определете за себе си няколко начина за развитие в нова професионална област. Например: платен стаж, работа като асистент на специалист по избраната професия, клиенти на свободна практика. Това са пътищата, които ще ви бъдат ясни при изпълнението. Важно е да сте подготвени за всеки вариант – ако някой не работи, опитайте друг. Когато има яснота, неизвестното вече не е страшно.

Какво ще кажат колеги, семейство и приятели?

Мнението на близките често е твърде влиятелно. Човек сам избира: да живее живота си или да се съобразява с мнението на другите за себе си. Изборът на нова професия, е само ваш и ничий друг. От вас зависи дали ще живеете с този избор в бъдеще. Как да се справите с външния натиск?

– Обърнете се към критичното мислене. Това са вашите преценки, вашите добре обосновани заключения и способността да прилагате добре аргументираната си гледна точка в трудни ситуации. Мнението на любим човек наистина може да е разумно, но какво е вашето мнение за смяната на професията? Дайте място на мнението си и вижте как се променя животът ви.

– Позволете на чуждото мнение да бъде. По един или друг начин всеки има право на своята гледна точка. Това не може да се промени, но можете да дадете на хората правото да мислят нещо за вашето решение. Дори и това да са мисли и аргументи на близки хора, вие трябва да промените професионалната сфера, а не те. Естествено, реакцията на такава стъпка може да бъде различна. Те могат само да изразят своите страхове и притеснения за това какво би се случило, ако бяха на ваше място.

– Благодарите за подкрепата. Със сигурност в околната среда има хора, които ще бъдат възхитени от промените в живота ви. Чуйте какво мислят за промяната на вашата кариера и им благодарете за тяхната подкрепа. Вие сами избирате на чие мнение да разчитате!

Ще остана без пари

Този страх е пряко свързан със страха от безработица. Според Центъра за трудови изследвания на Висшето училище по икономика хората са склонни да оценяват ниско нивото на социална сигурност и конкурентоспособност. Това е причината за страха да не останат без доходи. Бъдете сигурни: във всеки случай ще останете на работа, ако искате и планирате действията си.

— Постепенно навлизане в нова професия. Започнете пътя към нова професионална област, без да напускате текущата. Основното нещо е правилното преразпределяне на времето между ежедневните и новите задачи. След като се почувстваш нов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!