​Силата на навика: защо не можем лесно да се променим и как да си помогнем?

🔥​Силата на навика: защо не можем лесно да се променим и как да си помогнем?

🔥ВИНАГИ си обещаваме да започнем нов живот от Нова година, от понеделник, след ваканцията. Но времето минава и нищо не се случва.

Нека разберем защо е толкова трудно да променим обичайния си начин на живот и как да действаме, така че новите навици да станат част от нашия живот.

1. Не разбираме защо е необходимо
Ако целта, към която вървим, е наложена от някого, ние подсъзнателно ще саботираме опитите за промяна по всякакъв възможен начин.

На първо място, трябва да решите защо ще изграждате нов навик. Тук ще помогне практиката “5 пъти Защо”. Защо искате да спестявате пари? За да си купите спортна кола? И защо ви е колата? За да паркирате близо до офиса и да получите възхитените погледи на другите служителите. Защо желаете това внимание? За да се чувствате уверени? Но дали това е най-правилния подход за това?

2. Предаваме се твърде рано
Навиците възникват чрез формиране на невронни връзки. Колкото по-често извършваме обичайното действие, толкова по-силна става невронната връзка и толкова по-лесно е да направим това отново.

Формирането на нови невронни връзки изисква време и енергия. И най-важното-многократно повторение.

Визуализацията помага да си помогнете и да стигнете до промяна. Представете си как ще се промени животът ви, когато внедрите нов навик. Почувствайте се в този нов облик. Какво чувстваш? Какво чувства тялото ви?

3.Търсим бързи резултати

Мнозина са чували, че са необходими 21 дни, за да се установи навик. Но това не означава, че след 22 дни ще се държите по нов начин, независимо от всичко.

Отнема много повече време, за да може новото действие да се превърне в познат начин на живот за вас. И колкото по-сложен е навикът, толкова по-лесно е тялото да се откаже. Пиенето на чаша топла вода сутрин е по-лесно, отколкото да излизате да бягате всеки ден.

Не се фокусирайте върху идеята, че след определен брой повторения действията ви ще станат автоматични. Просто продължавайте да ги правите всеки ден.

️ ️4. Не преценявате правилно възможностите си

Всяка промяна в живота трябва да започне с одит на ресурсите. Имаме ли достатъчно време и енергия за нов навик?

Преди да въведете нов навик, трябва да видите дали основните нужди от храна, сън, почивка са удовлетворени. Ако не, първо им обърнете внимание и след това преминете към формиране на навик.

5. Не вземате предвид препятствията

Изглежда, че вече сте въвели и дори сте затвърдили навика, но изведнъж нещо се случва и всичко се връща по старому

Тук отново са виновни невроните. Мозъкът се е научил да действа по нов начин при конкретни условия. Условията са се променили ➡️ мозъкът търси опции как да постъпи при тези обстоятелства. И ги намира в стари модели на поведение.
Пречките, които ни възпрепятстват да затвърдим навика, могат да бъдат както отрицателни, така и положителни. Но всеки път мозъкът търси решение как да полстъпи при тези условия.

🔥Формирането на навици е дълъг процес. Отнасяйте се към него точно като към процес, в който стъпка по стъпка се приближавате към живота, за който мечтаете!

🔥 НАУЧИ СЕ КАК ДА МИСЛИШ КАТО ПОБЕДИТЕЛ,

КАК ДА СБЪДНЕШ ВСИЧКИ СВОИ ЦЕЛИ И ДА ЖИВЕЕШ ЖИВОТА НА МЕЧТИТЕ СИ!

🚀 Уникален шанс да се включиш в моята авторска коучинг програма
По признатата и сертифицирана с европейска марка система DIRECT CHANGE SOLUTION COACHING ®️

❗️ОСНОВИ НА КОУЧИНГА поток 2
https://happylifeacademy.eu/course/osnovi-na-kouching-metod-direct-change-solution%ef%b8%8f-nivo-praktik-potok-2/

специални предложения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!