Седем начина за премахване на притеснението преди изява пред аудитория

 

Притеснението от говорене пред някаква аудитория е много често срещан проблем.  Почти на всеки един човек поне веднъж му се е налагало да говори пред публика. Тревогата е напълно нормална защитна функция на тялото. Не всеки може да се похвали, че лесно и свободно говори пред публика. А и не е необходимо да говорите пред многохилядна публика, за да разберете, че имате фобия от публично говорене или тъй наречената-сценична треска. Тя може да ескалира, дори ако ви очаква някакво представяне на нов проект пред ръководството и колегите, или пък когато държите реч на семейно тържество. В този помощник на Академия „Щастлив живот“ ще ви дадем някои основни правила за намаляване на вълнението преди вашата изява.

1.БЪДЕТЕ ТОЧНИ

Закъсненията винаги повишават тревогата. Опитайте се отидете преди всички, да разгледате мястото където ще изнасяте лекция и/или ще представяте продукт/услуга, така че да свикнете с него.

Ако пък вашата изява ще е онлайн, предварително седнете на стола, от където ще излъчвате лайфа. Проверете как изглеждате в камерата, какъв е фона зад вас, достатъчно осветена ли е стаята. По този начин ще имате време да се настроите.

2. ФИЗЗАРЯДКА

Няколко бързи физически упражнения са в състояние напълно  да облекчат напрежението.

Веднага щом почувствате, че напрежението и тревогата ви обземат, направете няколко движения с ръцете нагоре  и на долу.  Можете също да седнете на стола и да раздвижите врата си, главата си.

3. ПРАВИЛНО ДИШАНЕ

Дишането е в основата на речта. Звуците на речта се образуват при издишване.

По време на речта дишането ни е неравномерно, а издишването трае много по-дълго от вдишването.

Освен това, е важно да се спазва скоростта, силата на звука и техниката на речта, а това изисква по-големи усилия, отколкото просто физиологичното дишане. За да ви стиха въздухът за по-дълъг период от време, трябва да се научите да изразходвате вдишания въздух много пестеливо. За тази цел са необходими дихателни практики.

4.ПРАКТИКИ ЗА ПРАВИЛНО ДИШАНЕ

Представете си, че трябва да духнете 3 свещи. Вдишайте  достатъчно въздух в гърдите си и издухайте въздуха към всяка от трите въображаеми свещи. Сега направете същото за голям брой свещи и постепенно увеличете броя им – 4, 5, 6, 7… След като почувствате хипервентилация, спрете и си починете.

След това се изправете и вдишайте повече въздух, колкото се може по-дълбоко, ангажирайки мускулите на диафрагмата (в долните ребра), а после се опитайте да издишате въздуха бавно и насочено.

Повторете упражнението, опитвайки се да духнете повече въображаеми свещи, но в никакъв случай не се претоварвайте, в противен случай от липсата на въздух може да ви се завие свят. Също така, много добра практика за тренировка за дишането е четенето на ритмични стихотворения. Прочетете ги на глас и се опитайте да произнесете всеки куплет от стихотворението на един дъх.

Ако не искате да четете стихове, изпейте любимата си песен, опитайте се да пеете с минимално количество въздух. Като цяло пеенето е отлична практика за перфектно управление на дишането.

5.ФОКУС НА ВНИМАНИЕТО

Съсредоточете се върху вътрешния си мотив, а не върху това как поведението ви ще бъде интерпретирано от другите. Колкото повече хора ви гледат, толкова по-малка е възможността да приемете всички техни очаквания. От очакванията нараства вълнението, така че трябва да намалим тяхното значение. На първо място сте вие самата/самият! На второ място е вашата позиция, вашата мисъл и полза, която искате да споделите с аудиторията!

И най-важното е, когато другите говорят нещо, което е неразбираемо за вас и е различно от вашия мироглед, просто заемете позиция на изследовател. Изследователят не персонализира фактите, не изразява мнение, не оценява, само събира първичния материал, без да нарушава неговите течения. Постепенно позицията на различните хора започва да става обемна и получава правото да съществува!

Колкото повече приемаме разликите ни с другите хора, толкова повече се приспособяваме към чуждото мнение. А страха от това, че те няма да приемат нашата “самостоятелност” постепенно избледнява! И тогава вие самите ще спрете да се страхувате и  срамувате, дори ако изглеждате нелепо.

6.УСМИВКАТА

Усмивката подобрява настроението и настройва нас и другите на положителна вълна. Това наистина е един прост, но работещ метод.

За целта можете да застанете пред огледалото и да се усмихвате на себе си поне 2 минути. След няколко минути вече ще се чувствате по-различно. Съгласете се, че е толкова хубаво, когато ви се усмихват в отговор.

7.ЗАЕМЕТЕ ПОЗА НА ПОБЕДИТЕЛ

Тази поза понякога се нарича „Поза на примат“. Изпълнява се по следния начин: Разкрачете краката си толкова, че да са на ширината на раменете, вдигнете ръцете си, насочете погледа нагоре! Останете в тази поза малко време и кажете:

„АЗ ЩЕ СЕ СПРАВЯ!“

Звучи невероятно, но тази поза всъщност вдъхва увереност в човека. Ще се получи!

ПОМНЕТЕ, ЧЕ АКО ВЯРВАТЕ В СЕБЕ СИ, ТОГАВА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЩЕ ПОВЯРВАТ ВЪВ ВАС!

Нашите актуални продукти

3 thoughts on “Седем начина за премахване на притеснението преди изява пред аудитория

  1. User Avatar
    Анита says:

    Чудесна си! Точно от това имах нужда в този момент ! Благодаря ти мила Стояна 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!