Седем признака за здрава връзка

ВИЕ СТЕ В ЗДРАВО ПАРТНЬОРСТВО, АКО:
1. Вие и вашият партньор сте равни
Това означава, че няма главен и второстепенен партньор, мъжът и жената са равни. Когато една жена вярва, че мъжът трябва да печели пари, тя нарушава това равенство, престава да се реализира. А това я прави нещастна и тя несъзнателно отмъщава на мъж.
И обратното е валидно – когато една жена мачка едни мъж и е по-силна от него.
И в двата случая ще има недоволство, конфликти, бракът ще се разпадне, и накрая любовта ще изчезне.
Защо се случва така?
Много често това е в резултат на примера в отношението на родителите, които са били в йерархия, а не в равенство и са се съобразявали с обществото – което „трябва и не трябва“. Вие имате страх да не загубите партньора и/или връзката си, поради това се превръщате в жертва или тиранин.

2.  Всеки от вас слуша и чува другия
Човек има нужда да бъде изслушван и чут. Ако това не е така във връзката ви, партньора ви може да започне да търси това разбиране от другаде.
Защо се случва така?
Синдром „Аз съм най-умният“. Това е и защита на себе си и на позицията си, когато всичко останало го възприемате като враждебно.
Имате страх от изоставяне. Страхувате се, че вашето мнение няма да бъде взето под внимание, няма да бъдете чути и няма да ви разбере партньора. В резултат на това вие сами спирате да слушате другия и се въртите в цикли в себе си и вашите мисли.

3. Никой от двамата партньора не решава вместо другия
„Той трябва да направи това, а не това, което иска“ или „Тя трябва да се държи така, защото аз искам”.
Когато вземете решение какво да прави другия или какъв да бъде, вие взимате отговорността за това.
Така партньора е негодуващ за това, недоволството му расте, и това води до конфликт.
Вие се стремите да контролирате всичко, защото се страхувате, че иначе всичко няма да върви по план, ще бъде по-лошо, отколкото искате.
От детството ви сте се обиждали, че родителите ви и другите хора решават вместо вас, а сега възстановявате на справедливостта.
Мислите, че без вас човек е неплатежоспособен, няма да се справи, вие сте „спасителя”.
Значи заслужавате любовта и уважението на любимия човек, но всъщност така го лишавате възможност за придобиване на опит.


Вие се подкрепяте взаимно
Никой не критикува другия, а вярва в него, за да се чувства спокойно, защото е разбрал, че може да сподели своите мисли и планове с вас, а вие морално го
подкрепете.
Това може да ви е трудно, защото нямате опит с подкрепа в семейството на родителите и в минали връзки.
Вие гледате света и хората през очите на критика, а не на приятел.
Вие сте склонни да бъдете пасивно агресивни. За вас това е начин да защитите територията си. Това ви е помогнало в миналото, в момента може да не е от значение, но тази опитност работи автоматично.

 5.Имате обща цел
Много е важно в една връзка да има обща цел, тя ви обединява и помага да вървите по един път. Важно е той да бъде или глобална, или
постоянно променяща се. Например, може да искате да пътувате заедно.
Открийте обща кауза, купете къща, опитайте нови неща или се развивайте заедно. Ако нямате такива, тогава може да започне раздор.
Може би наистина искате различни неща и не се стремите да намерите своите общи интереси.
Всеки е егоцентричен и не работи върху взаимоотношенията. По правило това се случва от страх да не загуби свободата или да не реализира плановете си. Партньора в този случай действа като ограничител.

6. Не прехвърляйте отговорност един на друг
Това означава, че никой не трябва да притежава нечий живот. Жените често решават, че ще се приспособят към мъж, ще живеете според неговите интереси, защото той е основният, прави каквото иска. Това също води до разрушаване на отношенията, важно е да поставете себе си на първо място и да вземете свои собствени решения за живота си.
Случва се и мъжете да прехвърлят отговорността на жените, например за образованието, родителството или избор на съвместни дейности.
В резултат самите те остават недоволни и обидени.
До какво води това:
Имате изкривено разбиране за любовта и връзките. Дълбоко в себе си мислиш това, че може би не сте обичани и очаквате от партньора си доказателства за любовта му чрез действия.
Вие се жертвате, за да създадете зависима връзка.
Вие коригирате и жертвате интересите си в името на партньора, така че съзнателно го подтиквате към чувство за дълг.

7. Имате взаимно уважение към мненията, действията и чувствата на другия
Ако уважавате партньора си, значи приемате неговото мнение и действия, независимо какви са те.
Дори ако изглежда, че партньорът ви греши или имате различно мнение, вие не се карате с него.
Напротив поглеждате ситуацията през очите на друг човек, опитвайки се да разберете защо така си мисли.
Важно е да разберете, че дори в едно семейство сте отделни личности и всеки има право на собствен живот, мнение и време за себе си.
Не трябва да се допускат сливания на двамата партньори.
Ако вие не работите върху себе си, но искате партньорът ви просто да съответства на вашите изисквания и критерии, тази позиция говори за незрялост. Причината трябва да се търси в раждането взаимоотношения тяло-дете.
Не знаете как да заемете чужда гледна точка, може би защото като дете вашата гледна точка не е била приета. Вие подсъзнателно
изпитвате страх от повторение на подобно преживяване.
Страхувате се да не загубите партньора си, поради което се опитвате да се „залепите“ с него в едно цялото, не оставяйки място за него без вашето  присъствие.

Ако поне една от тези точки е нарушена във вашата двойка, това означава, че има смисъл работа върху взаимоотношенията, като започнете от себе си, защото инвестицията в себе си ще ви се върне много кратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!