Никога не е късно за успешен бизнес – Интервю на Стояна Нацева за БЕМ

– Защо решихте да се захванете със свой собствен бизнес след толкова години натрупан опит в друга сфера? Как го направихте?

Над 27 години бях във висшия мениджмънт на една от най-големите финансови компании в България. Изпитах нуждата да потърся по-дълбок смисъл, исках да открия коя е моята мисия, а не просто да продължа да работя в офис и да раста в кариерата. Започнах да пиша книги за личностно развитие и структурирах моята система за коучинг и констелации, патентована като Direct Change Solution.  И вече съм сигурна, че това е моят път.

– Изпитвахте ли притеснение или съмнения за това, че започвате ново начинание на по-зряла възраст или придобихте ново самочувствие?

В началото имах съмнения, разбира се – все пак оставях сигурна работа, за да скоча в ново за мен поприще на творец, предприемач, собственик на бизнес, работодател. Окуражи ме фактът, че преди това бях изпитала на практика теориите, които преподавам, и знаех, че работят. Сама предизвиках себе си да изляза от зоната си на комфорт и ето че резултатите надминаха и най-смелите ми мечти. И не става дума само за наградите, които буквално се сипят върху моята академия, а и за простичките човешки думи на благодарност, които получавам всеки ден.

-Каква беше реакцията на Вашите партньори, на първите Ви клиенти?

Получих безусловна подкрепа от моите близки, а пък отношенията между мен и клиентите ми останаха дълготрайни и изпълнени с доверие. Изграждането на Академия „Щастлив живот“ беше необходимата следваща крачка и те ме последваха там, където моят екип от професионалисти продължава да дава
най-доброто от себе си.

-Има ли значение възрастта, когато започваш ново бизнес или професионално начинание?

Съзнавам, че мнозина използват възрастта като оправдание да продължават живота си по инерция, но аз не съм от този тип хора. Постоянно насърчавам другите да надмогват сковаващата боязън от новото, от промяната – и при срещите с клиенти, и в моите книги това е често дискутирана тема, най-пълно развита в бестселъра ми „Живот без страхове“. Човек се учи и развива, докато е жив, а накрая съжалява само за нещата, които не е направил – това е доказан факт.

-Ако сте търсили кредит или подкрепа от други бизнеси или фондове, имате ли впечатление как бива възприемано стартирането на бизнес от по-зрял предприемач?

Самата аз започнах без начална инвестиция, ако не броим натрупания опит и знания. При мен по естествен път се получи бързо акумулиране на средства от провеждане на обучения и продажба на книги. Зрялата възраст дава преимущества, защото човек вече знае кой е и какво иска, има много контакти в различни среди, и, ако е смел и комбинативен, ще намери начин да се справи със стартиращ бизнес.

-Какви, според Вас, са предимствата на новосъздаващите се бизнеси, управлявани от по-зрели предприемачи? Какви са основните предизвикателства?

Още Дарвин е казал, че не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който e най-адаптивен. Това е най-важното качество, което всеки предприемач трябва да развие в себе си, за да бъде конкурентен на пазара. Както вече стана дума, по-зрелият предприемач има повече опит, контакти и достъп до ресурси, но не бива да пада в капана на рутината, не бива да спира да учи, да се развива и да бъде любопитен към новото.

-За финал, кои са Вашите три съвета към зрелите хора, които за първи път стартират собствен бизнес?

1. Продължавайте да се учите и излизайте от зоната си на комфорт, защото инвестицията, която направите днес в себе си, ще ви се върне утре, умножена многократно.

2. Поставете си цел, съберете ресурс, направете план и действайте!

3. Дори всички други да се съмняват, вие не преставайте да вярвате в себе си! Аз го направих, ще успеете и вие!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!