Кратки съвети за повишаване на енергията

Кратки съвети за повишаване на енергиятаКои са нещата, които крадат от енергията ти те изтощават

 1 Гледане и четене на новини

Гледане на новини по телевизията или  четене на негативни статии в интернет. Може би знаете, че всяка медия избира новина, която ще повиши рейтинга и, независимо каква е тя.  Всеки един журналист гледа статията или новината му да е максимално интересна за зрителя/читателя и е в негов интерес да я украси достатъчно, за да привлече вниманието на хората. Хората се манипулират лесно от тези потискащи новини и у тях се създават депресивни състояния, негативни вярвания и чувство на безсмисленост.

2 Безцелно ровене из интернет

Състоянието е познато на всички. Сядаме за 5 мин. на телефона да погледнем какво става във фейсбук и докато се усетим са минали 3 часа  в машинално плъзгане по екрана без дори да четем и да виждаме какво пише. Просто от навик. Това  отнеме много от енергията и времето ни.

3 Разрушителна среда.

Приемаш мисли, чувства, поведение, светоглед на хората около теб. И ако обкръжението около теб са черногледи и песимисти, неизбежно и ти ще станеш такъв.

4 Участие в негативни разговори

Не винаги е възможно да ги избегнете-например когато сте на опашки в поликлиниката или в обедната почивка в офиса. И дори ако ти не участваш пряко в разговора, а само си пасивен слушател, най-вероятно психиката ти отговаря негативно. В такива случаи трябва да се опитате да промените темата на разговора или да елиминирате напълно физическото участие в този разговор-например да носите слушалки и да си пуснете хубава музика.

5 Липса на цели, желания, стремежи.

Много хора  просто  си седят неподвижно, без да имат някакви стремежи, без да имат ясни цели и мечти и те просто не се развиват. Дори ако има хаос около нас, мозъкът се нуждае от  ясна цел или поне посока-само така той може да се предпази от негативността и тревожността, която ни заобикаля.

6 Прекален прием на сладко и алкохол

И алкохола и сладкото временно повишават нивата на серотонина в кръвта. Заедно с него се  повишава и усещането за радост и удоволствие, но всичко това се случва за кратко.  След еуфорията следва разплата под формата на изострено напрежение и нужда за още и още.

 

Кои са нещата, които повишават енергията ни

 1 Положителна среда.

Обградете се с положителни, целенасочени, оптимистични хора и няма да забележите как собствения ви живот ще стане по-светъл и по-спокоен!

2 Хоби и работа.

Ако мозъкът не е зает с нищо, негативизма се промъква в него против вашата воля. Правете каквото ви харесва! Любими занимания, плетене, танци, настолни игри, ръкоделие, разходки в природата. Практикувайте по-често своето хоби.

3 Нови умения.

Те са необходими на хората във всяка възраст. Дори ако си мислите, че вече ви е късно е да научите нещо ново. Всъщност мозъкът се развива непрекъснато, необходими са му нови импулси и невронни връзки, за да функционира правилно и да се чувства добре. Особено сега имате  много възможности за обучение, можете да учите чужди езици с помощта на приложения в телефона си, можете да овладеете нов вид ръкоделие, научете се да шофирате, запишете се на курса, който винаги сте искали. Каквото и да е! Основното правило е, че трябва да сте заинтересовани към дадената дейност.

4 Медитация.

Редовните практики могат да ви помогнат да запазите спокойствието и яснотата на ума, без да позволяват на мозъка да се разсейва от излишните преживявания. Това е един чудесен метод , който ще ви бъде от голяма полза при запазване на ситуациите под контрол.

5 Слушане на музика

Музиката е едно от най-релаксиращите средства, който помага на мозъка да се отпусне и да превключи на друга вълна. Редовно слушайте музиката,  която ви харесва. Отпуснете се, затворете очи и просто се пренесете в света на музиката. Ако пък можете да свирите на някакъв музикален инструмент-това е страхотно!

6 Нови преживявания

Те са мощен стабилизатор за мозъка. Когато животът ви е изпълнен с нови преживявания, вие реално нямате време да се фокусираш върху негативните неща и те остават на заден план. Изберете си нещо, което би било вълнуващо за вас и го направете.  Винаги и по всяко време можете да намерите силно и вълнуващо преживяване, и често пъти то може да е безплатно.

7 Питателна храна

Приемайте по-често храни богати на омега-3, тя намалява нивата на стрес в тялото ни. Яжте повече храни богати на пробиотици, те помагат на тялото да изхвърли токсините и да се справи с прекомерната тревожност.

8 Спорт

Спортът  винаги помага да се преодолее стреса, да се увеличи мозъчната активност и да се чувстваме по-енергични и бодри. Може би знаете, че спортуващите хора са по-щастливи.

Прости техники за преминаване от изтощение към енергиен запас

 1 Любими афирмации

Винаги си четете и повтаряйте утвърждения, който чувствате, че работят и ви носят положителни емоции. Всяко утвърждение, което ви носи радост е правилно!

2 Техниката на Скарлет О‘Хара

Ако ви е трудно да се концентрирате върху положителното, защото имате прекалено много негативни мисли, просто приемете рецептата на Скарлет  О‘Хара  да отложите мисленето за утре или друг ден. Мозъкът ни е устроен така, че да мисли дори по време на сън. Няма как да му забраним да мисли и да стопираме работата му, но можем да отложим някои мисли.

3 Намаляване на значението и идеализацията

Намалете значимостта на нещата, които затрудняват адекватното ви мислене. Има доста дребни и глупави неща, за които се захващаме и влагаме много енергия, която ни е нужна за по-важни и значими въпроси.

4 Дихателни практики

Когато тялото ни е под стрес, неволно започваме да дишаме по-учестено и по-плитко. По този начин мозъкът ни изпитва глад за кислород и тревожността се увеличава. Много е важно да практикувате правилно дишане.

5 Заемане на уверена поза на тялото

Такава поза може да бъде всяка, която ти носи усещане за сила и мощ. Например позата „Супермен“. Заставате с леко отворени крака и ръце на кръста. Доказано е от психолози, че заставане в такава позиция дори за няколко минути на ден, се повишават нивата на тестостерон (хормона на силата/ мъжкия хормон) и се намалява нивото на кортизол (хормон на стреса).

6 Връщане в реалността

Много е важно да се фокусираме върху фактите. Започваме с най-елементарни факти, които мозъка ни познава. Например: днес е сряда. Времето е слънчево.  Имам 20 пръста на ръцете и краката си.  След това започваме с факти от живота ни. Това е първата крачка, която ще ни помогне да осъзнаем, че се намираме „тук и сега“.

7 Активен сън

Спете по поне 8 часа на денонощие. Хубава практика е, вечер когато лягаме да спим, да се завиваме с тежко одеяло или юрган, за да се създава усещането  за живеене в пъшкул. Това е тясно свързано със спомените от вътрематочния период, когато си се чувствал в безопасност.

Нашите продукти:

5 thoughts on “Кратки съвети за повишаване на енергията

 1. User Avatar
  Lililo says:

  Благодаря, че те има,мила Стояна!Как успяваш винаги да подредиш думите,така че в кратко и ясно,толкова правилни насоки да има! <3 Следвам те и се променям към моята най- добра версия!

 2. User Avatar
  Ваня says:

  Благодаря, Стояна! Повече от три години те следвам, преминала съм твой тренинги и обучения. Най-много ми харесват като те видя които пускаш с съвети, полезна информация и конкретни примери от живота. Продължавай все така!

 3. User Avatar
  Марийка says:

  Благодаря за ценните съвети които ни даваш Стояна!
  Благодаря за вдъхновението и енергията, която ни даваш!
  Продължавам да те следвам, да те гледам, да те слушам, усещам промяната в себе си и продължавам да се развивам във всички сфери на моя живот!
  Благодаря! Благодаря! Благодаря!
  Бъди щастлива и благословена ти и твоето семейство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!