Корона в дамската чантичка

Всеки войник носи маршалски жезъл в раницата си – казал го е най-известният корсиканец за всички времена, а и сам го е доказал с шеметната си кариера от кадет до император. Е, след Ватерло е изгубил и властта, и блясъка, но коя съм аз, че да споря с Наполеон Бонапарт! Моят опит обаче ми дава правото да допълня, че във всяка дамска чантичка има по една корона – и само от конкретната жена зависи дали ще я сложи на главата си, или ще пропусне този шанс.

Веднага ще уточня, че тук не става дума за кралиците, които получават тиара по рождение, заради синята си кръв. Пък и да си монарх по наследство не е чак толкова сладка работа. Британската кралица Елизабет II трябва да го е разбрала още през далечната 1952 година, когато се е възкачила на престола след ранната смърт на баща си – Джордж VI, и е станала държавник с огромни отговорности едва на 26.

 

Такъв акт винаги означава едно и също: да поставиш интересите на нацията над личните, да се адаптираш към ежедневие с низ от задължения и да подчиниш живота си на определени правила. При това далеч не става дума само за забавните аспекти от дворцовия етикет:
за смешните шапки, за разрешените цветове в облеклото, за забранените докосвания на публично място и други подобни.

Такава кралица или царица може да живее в дворец, да не си знае милионите и да пътува без паспорт по цял свят, но нейната корона е тежка и в буквалния, и в преносния смисъл. Защото притежателката ѝ не може да си позволи да даде воля на своите емоции и желания; дори симпатиите и антипатиите в тесния семеен кръг подлежат на публично обсъждане. Да, всеки неин рожден ден става национално значимо събитие чак до смъртта, обвита в пищни ритуали пред телевизионните камери на медии от цял свят.

Но дали такава съдба е за завиждане?
Мили дами, имам новина за всички вас – можете да имате тиара и без да се лишавате от свободата си. Тъкмо напротив! Всяка жена може да се коронова сама, за да царства щастливо, волно, без етикет и протоколи за спазване. Трябва само да си го позволи!

И все пак – как точно става тази метаморфоза?

Ще намерите основни насоки във всяка от моите книги, но в две от тях темата е на особена почит: „Правилата на Царицата“ и „Бъди центърът на своята вселена“.
Тук не мога да изброя всички упражнения и медитации, които ще ви помогнат да стъпите на верния път. Но се надявам да ви предам поне малко от моята увереност, че наистина във всяка от нас, жените, съществува по една мъдра, красива и смела царствена особа, която само чака да ѝ обърнем внимание, да ѝ разрешим да се заяви, да заблести и да започне да триумфира.

Този особен вид коронация не е публично събитие, а дълбока вътрешна промяна. Постига се чрез приемане, одобрение и любов към себе си, чрез изграждането на високо самочувствие, на собствени правила и граници.

Първо и най-важно е всяка от вас да осъзнае, че сама ще си даде короната.
Това ще се случи, когато започнете да се отнасяте към себе си като към царици. Тоест да вдигнете главата, да изправите раменете, да спрете да мислите първо за другите и да заявите пред себе си (и след това на света), че сте тук, че заслужавате обич и уважение, че трябва да се съобразяват с вас.

Знам, че не за всички ще е лесно да изградят и покажат такова самочувствие. Зависи от характера, от навиците, от наследените ограничаващи вярвания. Но винаги има варианти – можете например да използвате ролеви модел. Намерете си източник на вдъхновение – няма значение дали ще е реална преуспяла жена, историческа личност, героиня от книга или филм, или пък някоя истинска съвременна принцеса. Няма нужда да ѝ подражавате във всичко, отделни елементи от поведението също ще свършат работа.

Обкръжете се с положително настроени хора.
Успехът ви се дължи само 10% на вашите знания и умения. Има толкова интелигентни и талантливи хора, които не разгръщат потенциала си! И много неособено даровити, които правят милиони и живеят царски. Просто помнете, че останалите 90 % процента от вашия успех зависят от начина ви на мислене и от хората около вас.

Спрете да тичате като хамстер в колелото на ежедневието. Дайте си време да разберете какво наистина искате. Какво ви доставя удоволствие? Обмислете как да прекарвате повече време, като правите неща, които обичате. Грижете се добре за себе си, избирайте качествена храна, давайте си достатъчно сън; глезете се с красиви дрехи, с масажи и СПА процедури, със слънце, с музика и с приятни разговори. Бъдете претенциозни, защото всяка от вас заслужава само най-доброто!

Така коронована, жената поема отговорност за действията си. Вие също можете да ръководите своя живот. А когато формирате правилен светоглед и подредите вътрешния си свят, ще започнете да привличате към себе си – обстоятелства, мъже, връзки… Всичко, което желаете! Променяйки се отвътре, ще промените и света около вас.

Статия на г-жа Стояна Нацева за Жената Днес

One thought on “Корона в дамската чантичка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!