Имаш ли лични граници?

Личните граници са тези невидими прегради, които разделят вътрешния свят на човек от външния.
Те са необходими за всеки един от нас и са изключително важни. Ако са твърде високи това може да доведе до изолиране от външния свят, а ако липсват това означава загуба на личността. Затова е изключително важно вашите лични граници да бъдат гъвкави, спрямо хората, с които общувате и различните ситуации.

Твърдите граници – избягвате всеки, който е близо до вас, не искате най-малката помощ и всичко правите сами.
Слаби граници – не можете да казвате “Не.” и сте готов на всичко за околните.

Имаш ли лични граници?

ВИДОВЕ ПЕРСОНАЛНИ ГРАНИЦИ

 

1. Физическите граници включват понятието лично пространство, както и правото на задоволяване на всички физиологични нужди на тялото (нужда от храна,
вода и т.н.)

2. Емоционалните граници е способността за споделяне и подкрепа с другите хора. Важно е да не позволявате на околните да взимат вашата енергия.

3. Времето е безценно, всички имаме ограничено времеви резерви и откраднати или пропилени напразно времето е незаменимо. Подреждане на здрави временни
границите означава, че сте ясно наясно с вашите приоритети.

4. Сексуални граници – не съществуват като общоприети норми и правила – всяка двойка поставя такива граници. Здрави сексуалните граници включват уважение към чувствата и желанията на партньора, доверието и т.н.

5. Интелигентните граници означават уважение към чуждите мнения, идеи и приемане на факта, че всеки има право на гледна точка. Не всеки е на вашето мнение и това е чудесно.

6.Материалните граници са защита на вашата личната собственост. Материалните граници се нарушават и в случаите, когато някои злоупотребява с вашите ресурси.

Поставянето на вашите граници е процес за слушане и разбиране на вашия вътрешен глас. Способността да защитавате вашите граници има и друг важен ефект върху развитие на вашата личност: защитавайки себе си, вие се учите да виждате и уважавате границите на другите.
Ако искате да се научите да комуникирате и да изградите личните си граници, запишете се за курса Мислене на победител НЛП Експрес поток 8
https://happylifeacademy.eu/course/mislene-na-pobeditel-potok-8/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!