Какъв специалист е коуча?

Коучът е специалист, който ви помага да поставяте и постигате цели в хармония със себе си и света около вас. Работата на коуча е чрез създаване на атмосфера на доверие в общуването с клиента и отворени въпроси, да стимулира мисленето на човека –  да търси необходимите решения за постигане на желания резултат. Коучът не дава съвети, не учи хората как да живеят правилно и още повече не знае кое е най-добре за клинта. Коучът помага на човек да намери отговорите на своите въпроси в себе си, като работи с ценностите и вярванията му. Коучът също така помага да се осъзнаят и премахнат страховете и съмненията, които пречат на човек да се развива и постига целите си.

Академия Щастлив Живот

Коучът е специалист, който е завършил обучение по коучинг технологии и е получил удостоверяващ сертификат, че притежава коучинг умения и компетенции.

Основните умения на коуча са:

Емпатия и емоционална компетентност.
Способността да чувате и слушате клиента и да създавате доверително пространство за безопасното развитие на клиента.
Задавайте отворени, насърчаващи въпроси, които стимулират прозренията и осъзнаването на клиента, както и разнообразието от решения на вълнуващия въпрос, пред който е изправен човек.
Коучът помага да се развие стратегическа визия за бъдещето, като по този начин се култивира вътрешна мотивация и самочувствие.
Коучът работи с клиента от позиция на партньорство. Това се изразява в безусловна вяра в човека и способността му да постигне най-добри резултати.

Към днешна дата думата “коучинг” стана популярна и продаваща. Следователно Коучингът се нарича различни видове услуги, които са далеч от реалната работа с коуч. Менторството,наставничеството, психологическото консултиране и други свързани услуги имат свои специфики и се различават значително от коучинга.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!