Как да се справим с манипулаторите?

Хората, които се опитват да ни манипулират да направим нещо, което ние не искаме, да ни вменят някакво чувство, да се възползват от нас по някакъв начин. Всеки път, когато искат да изпитваме чувство на страх, гняв, вина или срам – това 100% е манипулация. Ако ни карат да направим нещо, срещу което имаме вътрешна съпротива или прекрачват личните ни граници, или ни карат ние да ги прекрачим.

1. Как да разберем кой е манипулаторът?

Всяка личност гледа да е добре, всяко въздействие или събитие, за да участваме там, има вторична изгода за нас. За да ни карат да направим нещо, винаги има вторична изгода. Въпросът е да гледаме кога ни предизвикват страх, гняв, вина или срам. Това вече са негативните манипулации. Манипулацията е много навътре навлязла и няма какво да се учудваме, всяка реклама е манипулация. Въпросът е да има взаимна полза или ако прекрачват границите ни, да ги съхраняваме и отстояваме, за което е добре да ги имаме прописани.

Как да се справим с манипулаторите?

2. Как да се справим с манипулаторите?

Във всяка ситуация да се попитаме: „Какво искам аз?“.

Защото ние сме отговорни за всяка наша реакция.

Всеки път, когато някой поиска нещо от нас, да се запитаме дали е в съответствие с нашите стандарти и дали ще се чувстваме добре.
И ако отговорът е: „Не“. Вариантите са няколко.

Хубаво е да реагираме, за да избегнем триъгълникът на Карпман, в който позициите на жертва, спасител или тиранин са губещи и първият вариант е да кажем: „Стоп.“. И ако не сме съгласни: „Аз няма да участвам. Имам други планове.“. Много хора имат проблем да казват „не“. Но това е много полезен навик и е желателно да го изградим. Можем да се пошегуваме и да преминем към сарказъм или в прав текст да изразим несъгласието си.
Да поемем отговорност за нашия живот, какво ние искаме, какви са нашите избори, а не да страдаме, че някой нещо ни е накарал да правим. От нас изцяло зависи всичко и това не е егоизъм.

Егоизъм е да караме другите да правят неща, които на нас ще са ни от полза. А любов към себе си е да живеем нашия живот, без да се съобразяваме с ограничаващите мисли и вярвания на другите хора. Така че винаги да се питаме: „Какво искам аз? Искам ли да участвам?“. Изисква се много самоосъзнатост и самоопределеност: „Кой съм аз и какво искам?“. И „Как да го спра, ако не искам?“.

Включете се в обучението “Аз съм всемогъщ” и се научете да казвате “НЕ!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!