Как да се справим с кредитите и дълговете?

Как да се справим с кредитите и дълговете?Отваряме тази тема, защото в днешно време много от българите са в неизгодна финансова позиция, защото имат много дългове и много кредити. Желателно е всеки един от нас да е финансово грамотен, да знае как да разполага с парите си и как да се отнася с уважение към доходите. По начало ние сме създадени да живеем в изобилие, защото сами творим своята реалност. Само че, има много хора, които живеят в огромни финансови затруднения. Те не просто не живея в изобилие, а едвам свързват двата края. За да се развива един човек, той трябва да се учи, да инвестира в знания и умения, да се саморазвива, за да може да променя ситуацията, която не му харесва. Основен закон на Вселената е естественият подбор, така че е изключително важно ние да се научим да сме адаптивни към новото. Нужно е да се научим да придобиваме нови знания, да работим нови професии, да знаем езици, да не сме зависими от материалното и да не го идеализираме. По принцип в кредите няма нищо чак-толкова лошо. Всеки един богат човек е започнал своя бизнес с кредит. Сега ще кажа няколко причини, поради които хората не могат да са финансово независими.

 1. Липсата на финансова грамотност. Финансовата грамотност е набор от знания и умения, чрез които човек правилно разполага със личните си финанси. „Телефона ми вече е стар модел, защо да не си взема по-нов на изплащане?! Или „Телевизора ми е вече е малък, дали да не си взема по-голям?! „Искам да изтегля кредит, за да си купя по-бърза кола!“ – така разсъждават хората, които са финансово неграмотни. Същите тези хора, предпочитат цял живот да работят на една и съща работа, на ниска заплата, с постоянни кредити, вместо да търсят постоянно по-високи доходи и нова работа. Всеки човек трябва да носи персонална отговорност за финансовото си състояние. Не е необходимо да се учите и да свиквате да живеете в нищета, след  като просто само трябва да търсите нови източници на доходи. Всеки човек, за да е във финансова безопасност, трябва да има спестени пари, за поне шест месеца напред. За това е хубаво, ако човек има възможност, всеки месец да отделя поне 10-20% от доходите си като спестявания. Може би малко хора знаят за „десятъка“. Това е старозаветно понятие, чрез което хората са давали 10% от доходите си във вид на дарение, с цел благословия и радост за даващия. Има вярване, че десятъка после се връща десетократно.
 2. Парите са енергия. Всичко около нас е енергия. Енергия ни се дава, когато имаме ясни и смислени цели. Винаги, когато ние имаме искрена мечта и сме готови за нея, ни идва сила, енергия и парични ресурси, за да я осъществим. Ако обаче ние изпитваме страх, той взима нашата енергия и се блокира коронната ни чакра, която отговаря за физическото ни оцеляване. Ако изпитваме вина за нещо в финансовия смисъл, например, че сме си купили скъпо бижу, тази вина блокира втората ни чакра и привличаме в живота си наказания, като например, някой да ни удари колата или да си счупим телефона и т.н., за която вина трябва да платим с пари. Другите чувства като срам (срам от бедност, от богатство), или съжаление ( жал ни е за бедните, за хората, които нямат достатъчно) блокират чакрата на слънчевия сплит, която отговаря за парите. Вие няма как да живеете в изобилие, ако имате блокиран енергиен обмен в тялото. За това е важно, всички негативни чувства да се отработват.
 3. Ограничаващи вярвания. Както за всеки проблем, така и за парите проблема може да идва, от вярванията на нашите родители. Ние сме научени да мислим по модели от преди 200 години. Приемаме като чиста монета мнението им за парите, че не растат по дърветата, че те са лошо нещо, че с по-малко се живее по-добре и т.н.. Само че, ние вече не сме малки деца и като зрели хора, ние можем съзнателно да променим вярванията и представите си. Във каквото вие вярвате, това ще бъде истина за вас, това ще виждате в света. Също много важен фактор е, вашето отношение към баща си, защото както вече знаете, той олицетворява социалния ни живот и финансите.
 4. Кармична обвързаност. Това представлява отплата за ситуация, в която не сте реагирали с любов. Хубавото на отплатата в тази ситуация е, че плащате дълга си с пари, а не със здраве.
 5. Нелюбов към себе си. Когато ние обичаме и уважаваме себе си, работим върху нашето щастие. Създаваме си комфортен живот, започваме добре платена работа, грижим се за здравето и щастието си. Когато обаче ние не се обичаме, изпадаме в състояние на жертва, към която сами се подтикваме със свободната си воля. Когато сте в това състояние вие се затваряте за света и света се затваря за вас, не позволявате нищо хубаво да ви се случи. Парите не обичат хора с робско мислене. Парите обичат хора, които се чувстват господари.
 6. Изместен фокус на внимание. Когато вие сте се фокусирали само върху дълговете си, привличате в живота си още повече от тях. Света е ехо, огледало. Внимавайте какви са мислите ви, чувствата и емоциите. Ако сте благодарен на малкото, което имате, ще започнете да имате много повече.
 7. Прекалено много критики. Вие не трябва да критикувате нито себе си, нито хората за дълговете, които имат. Нормално е всеки човек, в даден период от живота си да има кредит и това няма нищо лошо.
 8. Идеализиране на парите. Много хора си мислят, че ако нямат пари, са нищо, че парите дават стойност на човека. А както вече знаете, всяко нещо поставено над вас, ви се отнема, защото все още не сте научени да обичате първо себе си и Бог.
 9. Недоверие в себе си. Всъщност вие трябва да сте готови във всеки един момент да разчитате единствено на себе си.

 

Упражнение 1.

Запишете си на лист, какво сте получили безвъзмездно вие от вселената (и  в лицето родителите ви) до 18 годишна възраст. Може би храна, обучение, медицински услуги, дрехи, топлина, обувки и осъзнайте колко много блага сте имали. Изкажете благодарност.

Упражнение 2.

Направете си една таблица, в която напишете имената на хората, на които мислите, че вие сте длъжни с нещо. Пример:

 

Длъжен съм на:Длъжен съм (за):
Майка миТова, че ме е отгледала
Децата миДа се грижа цял живот за тях
ПриятелитеДа пия кафе, когато те поискат
Семейството миПостоянно да е сготвено и изчистено
Себе сиДа се запиша на курс по……
На всичкиДа изпълня обещание за…….

 

След като си направите тази таблица, ако не можете да изпълните дадените „дългове“ или обещания, просто ги отменете. Просто си казвате, че не сте длъжен на никой за нищо, защото когато дълго време емоционално се чувствате длъжен, този дълг се материализира във физическия свят.

 

Упражнение 3.

88 е числото на парите. Изхвърлете 88 неща от дома си. Неща, които смятате за непотребни. Неща, които не ви носят радост, а само запълват шкафовете. Прочистете всичко от вашето пространство, което ви носи отрицателна енергия, особено стари вещи на починали близки.

Вижте нашите предложния

3 thoughts on “Как да се справим с кредитите и дълговете?

 1. Сашка Лазарова says:

  Много хубави думи имам усещането че като ги чета ми става по леко и хубаво благодаря!

 2. User Avatar
  djimi says:

  Слава Богу,излъчвате това за,което говорите.Пътят,който сте поели, според мен е правилен.Мисията Ви, раздавай любов за да получиш любов,се получава.Благодаря три пъти…и разбира се вече с любов. Продължавайте да го правите.Полезно е…и помага.

 3. User Avatar
  Daniela Nonova says:

  Благодаря много за ценните съвети! С интерес чета всички публикации и лайфове, поръчах си кутията на щастието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!