Как да разбера, че аз нямам изградени лични граници?

1. Ако вие допускате манипулатори и не се чувствате щастливи във вашия живот, това е защото вие нямате изградени лични граници.
Ако вие не можете да казвате НЕ, то вие нямате лични граници. Обикновено родителите така възпитават децата си – да бъдат послушни и смирени, но това не е актуално, когато порастнем, защото трябва да бъдем социално адаптивни и да можем да  казваме Не и да отстояваме личните си граници.

2. Постоянно изпитвате чувство за вина и всеки може да ви внуши своето собствено мнение, то това означа, че нямате лични граници. Така показвате на другите, че могат да ви манипулират и спешно трябва да започнете да работите върху личните си граници.Имайте предвид, че чувството на вина привлича наказание. Вие не сте виновни за нищо.

3. Взимате ли самостоятелни решения? Ако постоянно питате ” Това може ли?” “Това не може ли?” “Това удобно ли е” вие нямате ясно изразени лични граници. Виждала съм жени, които питат мъжа си коя пола да си купя и какъв цвят на ноктите да си сложа. Вие сте възрастен човек и трябва да взимате самостоятелни решения.

4. Не можете да се самозащитавате. В случаите когато някои ви обвинява или напада, вие стоите и мълчите. После започвате да се оправдавате, че го правите в името на спокойствието, че не желаете конфликти и интриги. Вие не защитавате себе си, а просто стоите и слушате как някои ви обижда например, това означава, че вие не можете да защитите своите лични граници.

5. Имате ли мечти? Ако сте от хората, които казват, че няма нужда да мечтаят, защото нищо няма да стане. В тези случаи много лесно вие започвате да изпълнявате мечтите и желанията на другите. Ако вие не знаете какво искате от живота, вас ще ви карат да правите, да купувате и да имате неща, които не желаете.Затова е много важно, за да имате лични граници да имате лични стремежи и цели.

6. Проявявате ли излишна доверчивост? Ако споделяте прекалено много за себе си – къде сте ходили, какво сте правили и давате прекалено много лична информация то вие нямате лични граници. Същото важи и ако страдате от хронична недоверчивост.
Затова е важно да знаете какво да споделите и какво да не споделяте.

7. Позволявате ли си да чувствате емоции? Много от нас си слагат маската “Въобще не ми пука”. Неизказаните емоции се натрупват в тялото ви и вредят на физическото ни тяло под формата на различни заболявания. Когато вие изразявате гнева си, защото някои е преминал личните ви граници, тогава вие отстоявате себе си.

8. Ако говорите неуважително за себе си. Надсмивате се над себе си, подтискате себе си, това също означава, че не уважавате себе си и нямате лични граници.

9. Хиперотговорността ви също говори за недоверие в другите и липса на лични граници. Ако не цените личното си време и вещи това означава,че не цените и личните си граници.

Ценете личните си граници и тогава хората ще уважават вас. Спазвайте своите граници, както и границите на другите хора. Вземете новата книга Изборът Любов и отработете чрез дълбоко психологически практики своите лични граници.

Нашите предложения

One thought on “Как да разбера, че аз нямам изградени лични граници?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!