Емоционална агресия?!

Емоционалната болка се счита за по-лека от физическата. Мозъкът ни реагира на емоционалната болка по абсолютно същия начин като физическата. А емоционалните травми често са по-опасни от физическите, лекуват се много по-трудно и се лекуват много по-дълго.

Ежедневно сме подложени на емоционална агресия. Нанасянето на телесна повреда, дори и неволно, е криминално престъпление. А нанасянето на емоционална травма, дори и да е много тежка и сериозна, е обичайно, банално, ненаказуемо деяние.

Чудно ли е, че унижение, емоционална манипулация, обиди, натиск, емоционално изнудване – всичко това е ежедневна практика, с която всеки от нас се сблъсква постоянно?
Не се чудете защо имате лошо настроение толкова често, въпреки че всичко изглежда наред. Защо губите вяра в себе си. Или защо забравяте да се радвате на живота.

Ако искате да се събуждате сутрин с усмивка и да заспите с усмивка вечер, тогава трябва да се научите съзнателно да защитавате емоционалното си благополучие. Трябва да се научите как да пазите емоционалното си тяло, защото то е изложено на опасност много по-често от физическото.

Случва се да проявите емоционална агресия към себе си. Колкото по-често се обвинявате, толкова по-често получавате в отговор от себе си лошо настроение и тежки мисли, които не ви позволяват да спите. Колкото по-малко внимание, любов и уважение давате на себе си, толкова повече получавате отговор на страх и безпокойство. Затова е много важно да бъдете нежни със себе си.

За да се повиши настроението ви, направете следното упражнение:

Застанете пред огледалото, затворете очи. Спомнете си как гледате човека, когото обичате, точно в момента, когато изпитвате това чувство особено силно, когато го гледате с този възхитен поглед, как той буквално се излива от очите ви.
Оставете тялото да възстанови това състояние, как това усещане резонира в гърдите и в цялото тяло? Каква свобода се усеща отвътре?
Отворете очи и погледнете ясно в очите си, дълбоко, дълбоко, кажете си: „Обичам те“ и бързо затворете очи, така че погледът да не се разсее и да започнете да разглеждате някои детайли от лицето или тялото си. Гледайте в очите си толкова дълго, колкото можете да издържите този любящ поглед.

За да запомните това упражнение, сложете стикер за напомняне на огледалото, можете просто да напишете „Обичам те“. С течение на времето всяко огледало и отразяваща повърхност ще се превърне в напомняне, че всеки поглед навътре трябва да бъде мек, любящ, подкрепящ. Това ще ви даде силата и способността да внесете красота в света.

Още практики за Любов към себе си можете да откриете в книгата Бъди центърът на своята вселена
https://happylifeacademy.eu/produkt/kniga-badi-czentarat-na-svoyata-vselena/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!