Емоциите – контролирай ги!

Всеки от нас има между 65 000 и 80 000 мисли на ден, НО 95% от тях са циклични т.е. вие постоянно мислите за едни и същи неща.
Учудвате ли се тогава, че живеете живота, който живеете в момента?
Ние живеем на автомат и това е чудесно, защото вие не мислите как да контролирате сърцето, дишането, кръвообращението и т.н.
Но вие трябва да се научите да контролирате вашите негативни мисли и негативни емоции, за да подобрите живота си.
Трябва да казвате ДА на негативните си емоциите, защото не изразени, те разболяват тялото ви. Например вие не искате да видите нещо и получавате диоптри, не искате да чуете и започвате да недочувате, не сте простила на баща си или бивш партньор и имате проблем с яйчниците. Това е така наречената психосоматика на заболяванията, която се причинява в тялото ви от негативните емоции.
Вие живеете през травмата от детството си, защото майка ви ви е оставила в детската градина, за да отиде на работа и вие се чувствате изоставени и до днес. Това е незряла жизнена позиция. Вашата майка е направила най-доброто, на което е способна.
90% от вашите мисли не са ваши. Те са на вашите родители, което означава, че вие не сте на правилното място в системата и не получавате нейните бонуси, а живеете живота на вашите родители.
Защо обаче вие правите или не правите дадени действия?
Освен, че вие сте много често в триъгълника на Карпман, вие имате инстинкти, които са много по-силни от вас.
Например от ако една жена търси платежоспособен мъж, това не означава, че тази жена е меркантилна, а че на нея не й задоволен базовият инстинкт за безопасност.

Контрол Емоции

Ако вие не задоволите здравословно вашите базови инстинкти, то вашият мозък ще намери начин да ги задоволи нездравословно.
Ако вие сте в стресова ситуация, вие можете да изберете 3 начина за реакция:
1. Замръзни (не го виждам)!
2. Избягай (пътешествия, алкохол и т.н.)!
3. Бий се (агресия)!
Това е така нареченият рептилен мозък на влечугите.
Следващия мозък е на млекопитаещите, които изпитват чувства. Той е свързан с лимбическата система, която отговаря за всички ваши хормони т.е. нашите чувства. Вие първо изпитвате чувство и после мозъка ви го обяснява защо. Не ви ли се е случвало да видите някой човек и да не ви е приятен (първо е чувството) и след това мозъка ви обяснява защо. Защото човека е такъв, така се държа и т.н.
Всъщност вас ви управлява вашата лимбическа система. Вас ви управляват точно тези чувства, който в ранното детство вие сте изпитали и в последствие управлявате от тези чувства и от нелогичната връзка, която като дете сте си създали.
“Майка ми не ме обича!” и го проектирате върху всички, че не ви обичат.
И тук изпадате в триъгълника на  Карпман и тази нелогична връзка, която сте формирали като дете в неокортекса става мозъчна пътека и мозъчен сценарии.
Ето защо е важно самонаблюдението (саморефлексията) чрез която можете да промените вашите чувства, мисли и  живота си!

Много важно упражнение е да напишете 10 неща, които обичате да правите и 10 неща, за които обичате да мислите. През деня на всеки кръгъл час се наблюдавайте как се чувствате и за какво мислите.
Пренасочете вашата мисъл към това, което обичате, започнете да правите това, което обичате.
Така насочвате вашите мисли и чувства към позитив и към нещата, които обичате и ви зареждат.
Друга техника е да си представите вашата шеста чакра като фар и в негативна ситуация да насочите този фар към нещо, което обичате и да кажете:
“Аз сменям своя фокус към нещо, което обичам.”
Представяте си нещо, което обичате изпитвате силна емоция и правите асоциация.

Друга полезна техника е да си представите,че имате лодки около вас, които натоварвате с негативните мисли и чувства и срязвате техните въжета. Пускате ги и те нямат вече власт нас вас.

Техниката “пашкул” на Дон Хуан
Когато вечер си лягате си представете, че сте в един пъшкул и нищо от външния свят не ви влия. Вие сте защитени и напълнени с любов, радост и щастие.

Цялостна програма за контрол на емоциите и чувствата ще откриете в моя Дневник на самонаблюдението
https://happylifeacademy.eu/produkt/dnevnik-na-samonablyudenieto/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!