Адаптивен ли съм?

Адаптивността е качеството, което ни осигурява щастлив живот. Ако се замислите, има много животински видове, които не са оцелели през годините, а човешкият род е оцелял. Независимо от болестите и воините, глада, вашите баби и дядовци са оцелели и благодарение на тях ви има вас сега. В началото на двадесетте години хората са живели само до 40 години. Всъщност това, което е помогнало на човечеството да оцелее и да ви даде ценността на живота, която вие трябва да празнувате всеки божи ден, това е било адаптивността и желанието за живот.

Адаптивен ли съм? Академия Щастлив Живот

Адаптивен ли съм и как да бъда?

В моята практика наблюдавам толкова много хора, които се вкопчват в нещо – да променя еди кой си човек, да постигна точно това нещо, приятелката ми трябва точно така да реагира, мъжът ми трябва да е точно такъв, детето трябва да се развива по точно определен начин… Мога да ви дам още много примери, но всички те ме навеждат на мисълта, че тези хора не оценяват най-важното качество, а именно психологическата адаптивност.

Замислете се скъпи хора за водата. Вижте как водата заобикаля всеки един камък, който й се изпречи на пътя. Вижте как водата си проправя път през най-голямата скала. Тя не променя течението си и винаги отива на определено място, но тя винаги намира път. Точно това е психологическата адаптивност. Не да се вкопчваме в конкретни неща, да искаме да променяме хората, защото нашето поведение или е реактивно, или е проактивно. А ние с умисъл, осъзнато, познавайки себе си, познавайки нашата душа, трябва да знаем къде да се снишим и къде да приемем, за да намерим пътя. Защото ние знаем своята цел и своята посока.

Адаптивност буквално означава гъвкавост – гъвкавост на мислите, гъвкавост на емоциите, гъвкавост на тялото, гъвкавост под всякаква форма.

Това не означава да оставяте вашите идеи. Това не означава вие да се отричате от себе си. Напротив, вие адаптирате мисленето си.

Ако вие не знаете кой сте, какво иска вашата душа, вие не можете да приемете себе си и всъщност вие се борите със себе си и с целия свят. Затова и много често хората реагират реактивно т.е. каквото се случи от вън, това е най-важното. Не е важно вие какво чувствате и вие се стремите да промените околния свят.

Вие не можете да промените околния свят и колкото по-бързо го разберете, толкова по-бързо ще намалее тази невротичност.

Запомнете, че водещата ценност в живота ви е „Кой съм аз като личност ?“

Ако вие следвате себе си и другите хора ще ви следват. Включете се в предстоящото обучение „Мислене на победител“  от тук https://happylifeacademy.eu/course/mislene-na-pobeditel-potok-6/ и се научете да мислите адаптивно!

Нашите предложения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!