4 закона в семейните системи

Нарушаването на който и да е от тези четири закона причинява на човек ‘психологическа травма’, носи болка и ви кара да страдате.
Нека ги изброим.

4 закона в семейните системи

1. Законът за принадлежност-всеки член на рода има пълното право да бъде член на родовата система

И тук основната, най – честа причина за проблеми е наличието на тези, които са изключени от родовата система.

Когато някой престане да спазва правилата на групата (например, започва да води необичаен начин на живот и нарушава моралните стандарти на семейството), членовете на рода обикновенно го изгонват и се опитват да го забравят.
Ако не общувате с човек поне шест месеца, той самият ще си тръгне и споменът за него постепенно ще започне да се изтрива.

Във всяко семейство има такива, за които не е обичайно да се говори. За първата съпруга, ако сте във втория брак, за децата от първия брак.
Опитват се да забравят Дядо алкохолик, чичо престъпник, прабаба вещица.

Какво се случва след това?
И тогава някой друг идва на това празно място в системата. И започва да живее чужд живот.
Има преплитане-с абортирани или починали роднини. И тук констелациите могат да помогнат. Тук се включват и неродени или абортирани деца. Относно отговорността за аборта и последващото забравяне на този “досаден инцидент”.
Сред славяните, когато една жена се омъжи, тя поема отговорността на семейството на съпруга си върху себе си. А последствията за аборта й (особено по настояване на съпруга й) ще бъдат понесени от роднини по негова линия.

За по – възрастните роднини, които са изключени от семейството също важи това правило (например-прабаба – вещица, прадядо-убиец).

Понякога простото приемане на този изключен човек в рода може да помогне:
“Скъпа моя прабабо! Давам ти място в живота си и семейството си. В сърцето ми сега има място за теб”.
Дори ако този човек е престъпник. С негова помощ-вие-получихте живот!
Произнасянето на тези думи вече променя съдбата ви (и на децата ви) към по-добро. Но продължавате да сте преплетени с тази баба – тоест, по някакъв начин повтаряте елементи от нейната съдба вие ставате неин заместник.

Също така много “заместващи” деца са тези, родени на годишнината от раждането или смъртта на предишно неоплакано, забравено дете (или по – възрастен роднина).
Има термин “юбилеен синдром”, когато например едно дете може да се разболее от рак на същата възраст, на която майка му е претърпяла сериозен шок, сякаш става неин” заместник”, поема болката си, страха си върху себе си. И продължава да носи това бреме, дори да порастне.

2. Закон за йерархията – всички членове на семейните системи следват един след друг, започвайки от старшинството.
Първият дошъл в системата е с най-висок статут.
Основното нарушение е парентификацията-когато станем родители на баща си и майка си.
Има случаи на анорексия, която се появява при момиче във връзка с желанието на баща му да напусне семейството.
Тук детето казва с болестта си:”готова съм да умра за теб и да поема част от твоята роля”.

Вторият проблем е симбиозата-когато например след развод синът реши да замени майката на починалия баща. Или – “двойна симбиоза” – бабата оплаква починалия дядо – майката се стреми през целия си живот да получи любовта си – дъщеря (или син), която изобщо не е получила любов-те започват да контролират действията на майката, опитвайки се да се грижат за нея.

3. Законът за баланса.

“Болката “от нарушенията на този закон е промяна в способността за” вземане “и”даване”.

Ако някой от вашето семейство е присвоил нещо, принадлежащо на някой друг или не е изплатил дълг (заем) – тогава потомъкът ще плати за него. Много примери могат да се наблюдават например в отношенията ни с парите.

Много от нас в семейството имат предци, които са присвоявали чужди блага? И затова плащаме ние, техните потомци…

4. Законът за растежа

Системата се опитва да се защити и да се разраства. Освен това интересите на семейството са по-важни от интересите на отделния му член.

Като цяло изучаването и изграждането на генограма, работата със собствения ви род дава невероятни резултати. Особено-приемане на изключени членове на семейството.

Ако желаете да научите повече, горещо ви препоръчвам моя бестселър книгата Силата на рода 
https://happylifeacademy.eu/produkt/kniga-silata-na-roda/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!