Как да се справим с манипулациите?

11 закона, благодарение на които няма да позволявате на хората да ви управляват и манипулират

1

 

1.„Ти трябва да го направиш!“ .

Всеки път, когато думата “трябва” звучи в разговор, когато става въпрос за дълг или задължения, си струва да зададете въпроса “Кой се нуждае от това?“ Манипулаторите обичат да мълчат за това, от което се нуждаят самите те. Например, фразата на родителите “трябва да си намериш работа”, изчистена от манипулации, ще звучи така: “Трябва да спреш да седиш на врата ми и да започнеш работа”. И докато човека не чувства нужда да ходи на работа, той седи удобно на врата на родителите си.

 

2.Не обещавай!

Ако си обещал, направи го. Спомнете си колко често под натиска на други хора сте давали необмислени обещания. Манипулаторът ще ви подтиква да давате необмислени обещания и след това ще ви експлоатира чрез чувството ви за вина. Просто не обещавайте, но ако сте обещали, направете го. Тогава следващия път помислете два пъти, преди да поемете излишни задължения.

 

3.Ако не те питат, не се меси!

Често се случва, че ние, водени от добри намерения, правим по-лошо. Просто защото никой не ни е молил за помощ. Тогава усилията ни се приемат за даденост. Ако ви се струва очевидно, че човек се нуждае от помощ, използвайте възможността да разберете от него, дали е готов да я приеме от вас.

 

4.Не отказвай.

Всяка молба включва благодарност. Манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за услугите. Изпълнете молбата, но не се колебайте да поискате услуга за отговор. Може би дори предварително.

 

5.Живей  в настоящето (не в миналото и не в бъдещето).

Един от най-важните закони, който помага лесно да се унищожи манипулацията на сравнението с вас в миналото. Например, манипулацията „Преди не си бил такъв”, лесно се разрушава с “преди си беше преди”

 

6.Не се привързвай.

Колко често се привързваме към човек, предмет или професия? Колко силна може да бъде тази привързаност, без да компрометира нашето психическо равновесие? Само помнете: с тези емоционални връзки лесно можете да бъдете изнудвани. Не позволявайте на близките ви да станат домашни терористи, не се давайте лесно.

 

7.Не поставяйте цел (целта трябва да служи като фар).

Важно е да бъдете целенасочени. Ако целта е поставена погрешно, след постигането й настъпва опустошение. Тази цел най-вероятно  ви е наложена отвън. Така че винаги задавайте на себе си или на хората, които ви вдъхновяват за постижения, въпроса “и тогава какво?“  Ние даваме като пример още една от любимите фрази на всички родители „трябва да получиш висше образование”. И после какво? Можете да бъдете брокер на недвижими имоти, търговски консултант или да започнете свой бизнес и без висше образование.

 

8.”Остави ме на мира!”

Най-гениалният от всички закони. Те могат и трябва да се използват както по отношение на себе си, така и по отношение на други хора. Фразата “Не ми пречи, моля!” може да направи истински чудеса. Основното нещо е да я кажете, преди да започнете да изпитвате раздразнение.

 

9.Природата няма лошо време.

Законът с най-голям философски потенциал. Той учи да използваме всяка възможност, включително и своите пропуски. Той е формулиран по различен начин в други системи. Например, в НЛП звучи така: “Няма поражения, има само уроци и опити”. Така че много хора около вас ще се радват да ви напомнят за вашите неуспехи и ще се радват да се оплаквате от това колко лоши са нещата наоколо. С този подход е лесно да повлияете на настроението си. В такива случаи не забравяйте: няма лошо или добро, има само различно отношение.

 

10.Не съди, не критикувай!

Понякога е много трудно да се сдържаш и да не критикуваш другите хора. Само че критиката не е необходима на никого-нито на вас, нито на другите. Не забравяйте това. Когато отново ви осъдят, слушайте, но не критикувайте в отговор. Ето моят пълнител от въпроси за такива съдии: “и какво следва от това?”, “Как предлагаш да променим тази ситуация?”, “Защо мислиш, че само твоята оценка на ситуацията е правилна?

 

11.Не предавайте информация, без да я направите своя (опит, умения, умения).

Ако не проверявате информацията, която разпространявате по-нататък, тогава се превръщате в клюкари. Не вярвайте на думите им. Враговете ви ще се възползват от това. Когато говорите с други хора, изяснете точно как са проверили информацията, която ви съобщават. Повечето хора не я проверяват.

 

Нашите актуални продукти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!