100 навика, които ще подобрят живота ви

100 навика, които ще подобрят живота ви

щастлив живот

 

1.Четете всеки ден.

Четете поне по 15 страници на ден. Ако го правите всеки ден,  за една година ще сте прочели около 12 книги.

2.Ставайте рано.

Ранното ставане ще ви даде няколко часа допълнително време за себе си и мечтите ви.

3.Водете си дневник.

Дневникът е полезен помощник. Той ще ви е полезен, например да структурирате мислите си, да излеете емоциите си, да пишете списъци със задачи. И всичко това отнема не повече от 10 минути на ден.

4.Научете чужд език.

Чуждият език ще ви помогне да разширите възможностите си. По този начин ще развивате и тренирате мозъка си,  а и когато ходите на пътешествия извън граница, няма да имате притеснения за общуването.

5.Филтрирайте входящата информация.

През 21 век информацията стана толкова много, че е невъзможно да се използва компетентно без филтриране. Не губете времето си за нещо, което няма смисъл за вас. Филтрирайте само информация, която ще е полезна и необходима за вас.

6.Създайте си сутрешни навици.

Те помагат да се настроите за деня. Това могат да бъдат, спортуване, четене на книги, учене на чужд език и т.н. Основното нещо е да го изпълнявате ежедневно, дори и в почивния си ден.

7.Създайте си вечерни навици. Това могат да бъдат- релаксиране, слушане на музика, четене на книга.

8.Известирайте в себе си.

Инвестирайте в своето развитие, за да изградите умения за реализиране на печалби. Не пестете време и пари за вашето развитие. Посещавайте курсове, уебинари, семинари.

9.Бъдете отговорни.

Отговорността включва приемане на факта, че животът ви зависи само от вас. Не можете да оставиш живота си в общия поток. Вземете нещата в свои ръце и изградете живота, който искате.

10.Намалете времето, прекарано в социалните мрежи.

Социалните мрежи са най-големите консуматори на време. Колкото повече време прекарвате в такива безсмислени занимания, като социалните мрежи, толкова по-малко време ви остава за мечтите ви.

11.Слушайте аудиокниги.

Когато пътувате в метрото или в автомобила си, пуснете си аудио книга, вместо радиото, по което можете да чуете само някакви негативни статистики и жълти клюки..

12.Гледайте, колкото е възможно по-малко телевизия.

Телевизията краде твърде много от нашето внимание и време. Достатъчно е само да го включите и забравяте за всичко, което трябва да направите.

13.Следете  за напредъка си.

В преследването на голяма цел можем да загубим мотивация и вяра в нейното изпълнение. Така че създайте система за проследяване на постиженията и наблюдавайте напредъка си.

14.Празнувайте малките победи.

Празнувайте всяка малка победа. Много е важно за всяка ваша крачка към целта си, да се поощрявате, за да поддържате нивата на стимул.

15.Намерете модел за подражание

Примерът ви за подражание ще ви мотивира всеки път. Единственото нещо, за което трябва да внимавате е, той да не се превърне в идол. Ние всички сме индивидуални и всеки има своя собствена история на живота.

16.Направете си списък с любими задачи.

Всеки път, когато свършите някоя от задачите от списъка, запишете нова задача.

17.Бъдете по-добри от вчера.

Опитайте се да ставате малко по-добри с всеки изминал ден, така след време ще се гордеете със себе си.

18.Научете се да приемате критика.

Критика, която е отправена към нас, чуваме постоянно. И ако всеки път реагираме с нерви, ние губим много енергия и време. Научете се да се контролирате и  да анализирате другите критики, защото те може да са истина, която не забелязвате.

19.Отървете се от мързела си.

Намерете своя начин да се борите срещу мързела си и отлагането на задачи. Проумейте, че няма за кога да отлагате. Вие няма да живеете 500 години. Времето лети много, много неусетно.

20.Не бъдете перфекционист.

Желанието да направите всичко перфектно няма да доведе до нищо добро. Откажете се от манията си да докарате нещата до 100%. Помнете правилото 80/20. 80% резултат, 20% време и усилия.

 1. Открийте силните и слабите си страни.

Познаването на вашите силни и слаби страни е полезно, за да използвате правилно вашите ресурси, когато е необходимо.

 1. Създавайте си нови планове.

Постигането на целите ни, не трябва да спира нашия растеж. Винаги си измисляйте нови предизвикателства и нови цели.

 1. Излезте от зоната си на комфорт

Зоната на комфорт винаги ни възпира към нашите желания. Не се страхувайте да напуснете комфортната си зона, защото всичко хубаво е извън нея.

 1. Размишлявайте.

Отделяйте си по малко време на ден, за да размишлявате върху бъдещето, над миналото, за грешките и мечтите.

 1. Опитвайте нови неща.

Тук не говорим за мащабни промени, а за нови храни, нови професии, пътешествия на нови места.

 1. Отдайте се на пътуване.

Винаги, винаги намирайте време за пътешествие. Не е казано, че трябва да обиколите Балканския полуостров. Достатъчно е през уикенда, за да отидете до друг град със своето семейство.

 1. Записвайте си целите за седмицата и месеца.

Поставете цели не само за деня, но и за седмицата и за месеца, за да ви лесно да следите прогреса си и стъпките си.

 1. Планирайте годината си.

Направете също така дългосрочни цели – за една година, пет или повече. Това ще бъде един вид ориентир, за да не се отклоните от планирания курс.

 1. Не се отказвайте при неуспех.

Помнете, че ако всички хора се отказваха още  при първия си неуспех, все още щяхме да живеем в пещери.

 1. Определете какви са приоритетите ви.

Маркирайте основните задачи, които ви водят към целта, а останалите отложете за по-късно, когато е възможно. Винаги приоритизирайте в зависимост от целите си.

 1. Еднозадачност.

Мултитаскингът отдавна е доказал неспособността си да се справи с много неща. Всеки случай, извършен в режим на многозначност, отнема от нас концентрация и време. Правете само по едно нещо, не започвайте 8 неща на веднъж, които ще оставите наполовина.

 1. Изпълнявайте задачите си.

Когато имате някакъв план или задача не отлагайте. Колкото по-бързо я започнете, толкова по-бързо ще стихнете до целта си.

 1. Рискувайте.

Който не рискува, не пие шампанско. Може да не обичате шампанско, но животът без рискове е посредствен живот с куп съжаления. Кой би искал да съжалява за нестореното?

 1. Намерете хобито си.

Ако работата ви е товар от омраза и скука, тогава просто трябва да намерите хобито си. Дори и да не печелите много пари от него, можете би ще сте по-спокойна и по удовлетворен/а.

 1. Правете това, което ви харесва.

Ако вече сте намерили кое е вашето хоби, поздравления. По-добре го превърнете във ваша работа. Ако на нас ни харесва нашата работа, ние ще бъде много по-продуктивни и ще бъде по-лесно за нас да печелим и да увеличаваме доходите си, отколкото на омразната работа, на която само се скатаваме.

 1. Анализирайте живота си.

Най-малко веднъж месечно и годишно отделете малко време, за да анализирате постиженията си през изминалото време. Вижте какво сте постигнали и какво не сте. Какво се е променило и какво не. Сравнете целите си.

 1. Научете уроците си.

Отлично продължение на анализа, ще бъде да се извлекат поуки. Въпреки че те трябва да бъдат извлечени от почти всяка ситуация. Анализирайте всеки успех, всеки провал, всяка радост, всяка тъга. Всичко има причини, които са довели до този резултат.

 1. Мислете мащабно.

Не си поставяйте скромни цели, мислете по-мащабно. Бъдете широкоскроен човек. Такива цели винаги са по-интересни и по-мотивиращи. Но не забравяйте да бъдете реалисти.

 1. Фокусирайте се върху важното.

Всеки ден сме заобиколени от хиляди случаи и събития. Трябва да можете да избирате и да се фокусирате само върху важното за вас. Ако се опитате да вземете всичко, няма да имате време за себе си.

40 Научете се да казвате „Не“.

За да можем лесно да оставим на фокус само важното, трябва да се научим да казваме “не” на всичко, което ни разсейва от целта. Това е едно от най-важните правила за успешен живот.

 1. Потърсете възможности.

Научете се да виждате възможностите. Те са навсякъде и винаги, само трябва да ги видите. Научете се да гледате на света с различен поглед.

42 Използвайте силата на малките стъпки.

Силата на малките стъпки е една от най-мощните техники за постигане на цели. Успехът не е еднократна работа, това е постоянно повторение на едно и също действие за дълъг период от време. Всеки ден правете това, което е важно за вас и това ще ви направи успешни.

 1. Започвайте деня с най-важните задачи.

Не се занимавайте с най-трудните неща вечерта. Най-вероятно волята и силата вече няма са достатъчни, за да успеете да свършите задачата вечерта.

 1. използвайте правилото за трите цели.

Не си струва да си съставяте списък от стотици цели всеки ден. И без това не можете да го направите. Това ще ви демотивира много. Бъдете минималистични поставяйте само по три цели на ден. Ще ви бъде приятно когато всяка вечер се чувствате удовлетворени, че сте свършили задачките си.

 1. Давайте си почивки между работата.

Нашата продуктивност е силно намалена, когато сме уморени. Още повече, че мозъкът ни е така устроен, че не може да се концентрира повече от час и половина върху една задача. Така че правете почивки на всеки час, разсеяни от различен вид дейност.

 1. Проявявайте инициатива.

Ако седите тихо в ъгъла с идеите си, никога няма да успеете. Изразявайте идеите си, правете предложения, критикувайте, обсъждайте, действайте. Не очаквайте всичко да се случи от само себе си. С една дума, поемете инициатива и станете проактивни.

 1. Изключете известията си на телефона.

Концентрираната работа е в пъти по-продуктивна, когато не губите никаква концентрация. Направете така, че никой и нищо да не може да ви разсее.

 1. Търсете възможности.

Голямата цел може да ви изплаши и демотивира. Много хора веднага искат да се откажат от такива идеи. Затова разделете целта на малки парчета, които лесно можете да изпълните още днес.

 1. Коригирайте посоката си.

Всеки месец или година проверявайте дали отивате към правилната посока /към целта си/. Ако видите, че не се движите добре,  променете курса си в правилната посока. Ако виждате, че целта ви е престанала да бъде релевантна, тогава не я довеждайте до края. Променете посоката си, ако е необходимо.

 1. Винаги организирайте деня си.

Организирайте деня си по време. Направете своя график за работа, за разходки и спорт за себе си. Определете най-доброто време за себе си и действайте според този график.

 1. Фокусирайте се върху качеството

Ако можете да избирате между  качество и количество, винаги избирайте качеството. Това се отнася за всичко, освен ако не искате да губите  още повече време и пари.

 1. Проверявайте електронната си поща по график.

За да не губите много време за разбор на пощата, направете време в графика си за това. Не докосвайте писмата по друго време, освен ако не е необходимо.

 1. Използвайте разумно волята си.

Нашата воля не е безкрайна, тя има ограничен ресурс. Затова си струва да я използвате разумно. Минимизирайте изкушенията около себе си, отнемете достъпа до това, от което се отказвате.

 1. Работете малко повече.

За да успееш повече от другите, трябва да работиш повече. Нужен е само 1% повече усилия от всички останали. Накрая на годината това ще са 345% повече от другите.

 1. Бъдете тук и сега.

Няма бъдеще, няма минало, има само настояще. Спрете да витаете в облаците, започнете да действате. Бъдете тук и сега. И не забравяйте вашето тук и сега се основава на вашите минали действия. Ако искате добро тук и сега в бъдеще, направете го сега.

 1. Благодарете.

Благодарете за всичко добро и лошо, което се случва в живота ви. Просто кажете благодаря на някой, който ви е помогнал или на това, което имате. Благодарността е положителен навик, който ще покрие всички негативни неща от живота ви.

 1. Спазвайте обещанията.

Ако сте си обещали, че ще бъдете любезни го правете. Това не само ще бъде правилно, но и полезно за вашето самочувствие и самодисциплина. Всяко изпълнено обещание ви напомня да държите думата си на първо място пред себе си.

 1. Спрете да се оплаквате.

Не поемайте ролята на жертва, спрете да се оплаквате от живота. Поемете отговорност за всичко, което се случва и променете ситуацията, която не ви харесва. Оплакването е просто извинение за реални действия.

 1. Не се сравнявайте с другите.

Сравняването с другите е честа причина за съмнение. Откажете се от тази практика, ако искате да се сравнявате с някого,  сравнете себе си от днес, с човека, който бяхте вчера.

 1. Медитирайте.

10-минутна медитация на ден може да има положителен ефект върху нашия живот. Тя ще повиши вниманието ви, ще ви помогне да разберете себе си, ще увеличи производителността и способността ви да се концентрирате върху задачите.

 1. Наслаждавайте се на живота.

Нашият живот не ни е даден за тежък труд, а за да се наслаждаваме и да се забавляваме. Позволете си да се насладите на малките неща от живота. Красив залез, приятен топъл бриз и общуване с близки хора, чаша вино на плажа.

 1. Мечтайте

Може би най-важното нещо, което забравяме от детството, е способността да мечтаем. Вместо красиви идеи, ние си поставяме посредствени цели. Но трябва да се върнем в детството и да се научим да мечтаем. Това е основното умение, което човек може да научи. Именно с мечтата започва пътят към успеха.

 1. Вярвайте в себе си.

Никога няма да стигнете до целта си, ако не вярвате в себе си. Вярата в себе си и силата си е най-добрата мотивация, която можете да имате.

 1. Помагайте на другите.

Нищо не ни прави толкова щастливи, колкото да помагаме на другите. Отделете време за благотворителност. За това не е задължително да споделяте пари или материални вещи, за да сте в помощ на някой, можете да направите прости и приятни неща дори само като се разхождате по улицата и се усмихвате на непознати хора.

 1. Бъдете оптимисти.

Да, негативизмът в живота ни се случва, но това не е причина да сме песимисти. Твърде голяма част от живота ни зависи от нашето мислене, така че бъдете оптимисти, не губете време да дъвчете негативността.

 1. Бъдете доволни. Често сме недоволни от това, което не ни се е случило, или от това, което ни се е случило. Но има хора, които имат десетки пъти по-лоши ситуации от вас. И не всеки има възможност да промени нещата. Помислете следващия път за това и благодарете, че имате ръце и крака и можете да промените ситуациите. Следващия път е по-добре да насочите енергията към промяна на ситуацията, вместо към недоволство.
 2. Слушайте себе си.

Научете се да слушате себе си, сърцето си и тялото си. Може би пропускате някакъв важен сигнал, и че е време да промените нещо, преди ситуацията да стане критична. Може би трябва да си вземете почивка, да смените работата си или да се погрижите за здравето си, а вие просто го пропускате.

 1. Спортувайте.

Правете някакви упражнения всеки ден, спортувайте. Намерете своя спорт: бягане, плуване, борба, всичко, което ви харесва и вашето здраве бързо ще се подобри.

 1. Отхвърлете лошите навици.

Алкохол, цигари, наркотици — те имат много лошо влияние върху тялото. Трябва незабавно да се откажете от тях в полза на вашето здраве и производителността ви.

 1. Хранете се здравословно.

Спорт без правилното хранене не е достатъчно, за да бъдете здрави. Никакви диети няма да ви помогнат да станете по-здрави. Само и единствено здравословното и пълноценно хранене би могло да е от помощ за вас.

 1. Взимайте си контрастен душ.

Това представлява смяната на топла със студена вода по време на къпане. Контрастният душ е не само полезен за здравето, но и идеален начин за ободряване сутрин.

 1. Пълноценен сън.

Постоянната липса на сън има отрицателно въздействие върху нашето здраве. Така че спете достатъчно, колкото е необходимо, за да се възстановите напълно. Опитайте се да си лягате по-рано вечер, за да може да ставате по-рано сутрин.

 1. Ставайте веднага след алармата.

Щом чуете алармата, станете веднага. Няколко минути няма да ви помогнат да се наспите по-добре, само си губите ценно време. Оставяйте будилника далеч от леглото, така че да се налага да се изправите, за да го изключите.

 1. Почивайте правилно и пълноценно.

Не си струва да седите пред телевизора и да мислите, че си почивате. Най – добрата почивка е промяната на дейностите, така че ако седите на компютъра цял ден, излезте на разходка.

 1. Пийте достатъчно вода

Не забравяйте да пиете вода, и то в достатъчни количества. В интернет има достатъчно приложения, които могат да пресметнат колко литра вода са нужни за вашите килограми.

 1. Не се ровете в телефона преди лягане.

Светлината от екрана на телефона предотвратява производството на мелатонин- хормонът, отговорен за съня. Тялото ни е свикнало с постепенното намаляване на светлината, както при залез слънце. Затова често не можем да заспим, ако седим в телефона преди лягане. Откажете се от него, по-добре прочетете книга или медитирайте.

 1. Ходете пеша.

Ходете пеша поне 10 000 стъпки на ден. При всяка възможност се откажете от транспорта и ходете пеша.

 1. Поддържайте добра хигиена.

Никога не пропускайте ден без да миете зъбите си и да си взимате душ. Това не само отблъсква хората от вас, а и е вредно за здравето ви.

 1. Всеки ден проветрявайте стаята си.

Понякога въздухът в апартамента може да стои дълги дни и почти да не се променя. При липса на свеж въздух и кислород, можете да се почувствате още по-изтощени. За да избегнете това, проветрявайте стаята поне веднъж на ден, по-добре сутрин, за да работите добре и преди лягане, за да спите добре.

 1. Яжте повече зеленчуци и плодове.

Плодовете и зеленчуците са най-полезната и близка храна в природата за човека. Ето защо, за да получите тласък на жизненост и здраве, яжте повече плодове и зеленчуци. Има причина да са толкова вкусни.

 1. Прекарайте повече време на открито.

Често излизайте сред природата или поне на улицата. Винаги когато имате възможност, отидете в парка, за да приемете витамин Д и да напълните дробовете си с кислород.

 1. Правете си счетоводен план.

Записвайте приходите и разходите си, за да анализирате финансовото си положение. Без този навик е трудно да забележите положението, в което се намирате. Трудно е да се бориш с невидим враг.

 1. Спестявайте.

Веднага щом получите някакви пари, винаги заделяйте поне 10% от тях. Винаги трябва да имате финансова въздушна възглавница, поне за спокойствие и сигурност.

 1. Инвестирайте.

Когато въздушната възглавница се формира, тогава можете да започнете да инвестирате. Просто подходете разумно, започнете с разучаване на инструменти и възможности.

 1. Не купувайте веднага.

Ако искате да купите нещо, никога не го купувайте веднага. Изчакайте до утре, когато емоциите ще утихнат и може би вече сте забравили за това.

 1. Проучете възможностите за пасивен доход.

Всеки доход, който получавате, без да правите нищо, независимо дали почивате някъде, се счита за пасивен. Помислете какъв доход бихте могли да привлечете.

 1. Не харчете повече, отколкото печелите.

Ако харчите повече, отколкото печелите, тогава сте в несъстоятелност. Колкото и пари да имате сега, те ще свършат с тези темпове скоро. Следете разходите си и не позволява минус в салдото.

 1. Не пазарувайте с пари, които не сте спечелили.

Купуването на нещо чрез кредит, което не ви е спешно и не ви е чак толкова нужно, е много лоша идея. Още по-лоша идея е да отидете на почивка,  за която ще работите през следващата година, за да върнете кредита. Откажете се от кредитите и спрете да харчите пари, които все още не сте спечелили. По-добре отложете покупката за по-късно и започнете да спестявате пари. Така ще спестите прилична сума вместо да давате лихви. И може би ще размислите дали да харчите, когато видите колко дълго трябва да работите заради нещо не е толкова важно.

 1. Намерете си друг източник на доходи.

Икономическото положение в момента е такова, че никой няма никаква застраховка, че няма да бъде освободен от работа непредвидимо. Затова си струва да се мисли предварително за създаването на допълнителен източник на работа и доходи, независимо от първия.

 1. Не отлагайте дори съвсем дребни задачки.

Едно елементарно действие ще ви помогне да си спестите море от нерви, време и усилия. В това число, дори когато току що сте яли и сте оставили една чиния в мивката. След часове вместо чиния, ще намерите планина от съдове. По-добре е веднага да измиете тази чиния или да приберете блузата в гардероба

 1. Почиствайте всеки ден.

Никой не обича да прекарва цял ден в пролетно почистване. И това може да се избегне, ако имате навика да почиствате всеки ден поне 15 минути. Бързо избършете праха, разстилайте нещата и ги изсмучете. По този начин не само ще си спестите цял ден с прахосмукачката, а и вие ще се радвате на постоянна чистота в дома си.

 1. Изхвърлете всичко ненужно.

Вземете няколко чувала и изхвърлете всичко, от което не се нуждаете в дома си. Няма смисъл да се държат счупени неща и неща, които “някой ден” ще бъдат полезни. Още по-добре, ако можете продайте това, което е здраво и има някаква стойност. Всичко това отнема енергията и вниманието ви.

 1. Слушайте преди да говорите.

Толкова сме свикнали да мислим само за себе си, че вече сме забравили да изслушаме хората. Повечето хора вече просто се преструват, че слушат.  По този начин не само ще им бъде приятно да са в компанията ви, а и ще изградят по-голямо доверие във вас.

 1. Общувайте по-често със семейството си.

Работата е важна, разбира се, но понякога си струва да я отложите, за да бъдете със семейството си. Децата растат веднъж и докато се усетите, те вече ще заминат някъде да учат и после ще ви липсват.

 1. Намерете правилната среда за вас.

Ние сме социални същества, така че сме много зависими от нашата среда. Ние приемаме всички навици от нашата среда, независимо дали ни харесват или не. Така че, намерете си хора, които ще ви подкрепят и вдъхновяват за нови постижения и ще се чувствате добре, когато сте сред тях.

 1. Бъдете учтиви.

Хората  приемат за даденост отношението ви към тях. Ако вие се държите учтиво със тях, непременно ще бъдете запомнени с добро.

 1. Вие сте на първо място.

Дръжте се с другите добре, но никога не забравяйте, че вие сте най-важният човек в собствения си живот. За това си давайте това, което искате, и което заслужавате.

 1. Обичайте се.

Вие сами можете да си дадете любовта, която заслужавате. Вие сте уникален човек, който никога няма да намери свой дубликат. Заслужавате най-доброто!

 

Автор Андрей Чепик

нашите актуални продукти

-26%
28.80 лв.
-41%
28.80 лв.
-26%
28.80 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено !!